Voor het eerst werknemers Canadese cannabis kwekerij toegetreden tot een vakbond

Potanicals Green Growers is de eerste cannabisteelt- en extractiefaciliteit in Canada geworden die zich heeft verenigt in een vakbond.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

De vakbond UFCW 1518 kondigde vorige week in een persbericht een nieuwe mijlpaal aan nadat werknemers van Potanicals Green Growers zich bij de vakbond voegden en hun eerste collectieve overeenkomst ratificeerden. Na een unanieme stemming om het nieuwe contract te ratificeren, is Potanicals de eerste cannabisteelt- en extractiefaciliteit in Canada die zich verenigt in een vakbond.

Eerste keer dat werknemers van een Canadese cannabis kwekerij toetreden tot een vakbond

Werknemers van de faciliteit voor het kweken en verwerken van medicinale cannabis namen vorig jaar contact op met de vakbond om meer te weten te komen over het onderdeel worden van de BC BUD-divisie van UFCW 1518. De eenheid begon in maart met de onderhandelingen over hun nieuwe collectieve overeenkomst.

“Onze BC BUD-divisie blijft groeien omdat werknemers in de cannabisindustrie hun waarde kennen en de macht die ze kunnen uitoefenen wanneer ze samenwerken”, zei UFCW 1518-president Kim Novak in het persbericht. “Ik ben er trots op hen te verwelkomen in hun vakbond en hen te helpen vechten voor meer verbeteringen op de werkvloer.”

Enkele hoogtepunten van de nieuwe cao zijn:

  • – Een gevestigde, door een contract ondersteunde klachtenprocedure voor het oplossen van problemen die zich voordoen op de werkplek.
  • – Een nieuwe, duidelijkere loonschaal met progressie op basis van het aantal uren dat een werknemer werkt.
  • – Vijf (5) gegarandeerde betaalde ziektedagen per jaar, dus niemand voelt zich onder druk gezet om ziek te komen werken.

UFCW Local 1518 vertegenwoordigt meer dan 25.000 leden die werkzaam zijn in de gezondheids-, horeca-, retail-, cannabis-, industriële en professionele sectoren in British Columbia.

En in Nederland?

In Nederland zijn er wel bonden voor de coffeeshops zoals de landelijke Platform Cannabis Ondernemingen (PCN) en de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD), Verenigde Coffeeshops Eindhoven, Vereniging Actieve Bredase Coffeeshops (ABC), Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), Vereniging De Achterdeur (VDA) Tilburg, Vereniging van Haagse Coffeeshophouders (VHCS) en LAK, de vereniging Liwwadder actieve Koffieshopondernemers.

Er heeft ooit een vakbond bestaan voor coffeeshop medewerkers, maar die is zover we weten niet meer actief. Hoog tijd om er weer een uit de grond te stampen?