Gouverneur Virginia wil dat cannabis legalisatie al 1 juli 2021 in gaat

De wetgeving zou pas 1 januari 2024 in gaan en dat duurt de gouverneur Ralph Northam (D) van Virginia toch iets te lang.

0
Virginia cannabis legalisatie legaliseren legalisering
- Advertentie -

In maart legaliseerde niet alleen New York en New Mexico, maar ook Virginia. Alleen de wetgeving zou pas 1 januari 2024 in gaan. En dat duurt de gouverneur Ralph Northam (D) van Virginia toch iets te lang. Daarom stuurt hij aan op een aantal amendementen waarmee mits goedgekeurd, de decriminalisatie van cannabis evenals de legale thuisteelt al van start kan gaan 1 juli 2021.

Virginia wil al beginnen in juli 2021, niet pas in januari 2024

Dat liet gouverneur Ralph Northam weten afgelopen donderdag in een persbericht. Daarin stelt hij voor om de legalisatie van het bezit van cannabis op te schuiven naar 1 juli 2021, bijna drie jaar eerder dan eerder gepland. De gouverneur kondigde ook aan dat hij veranderingen voorstelt die de bescherming van de volksgezondheid bevorderen, duidelijke verwachtingen wekken voor arbeidsbescherming in de cannabisindustrie en onmiddellijk beginnen met opschorten van strafbladen. De veranderingen komen in de vorm van amendementen op Senaatswet 1406, gesponsord door senatoren Adam Ebbin en Louise Lucas, en House Bill 2312, gesponsord door meerderheidsleider Charniele Herring, die het gebruik door volwassenen van cannabis in het Gemenebest legaliseren.

“Ons Gemenebest zet zich in om cannabis op een rechtvaardige manier te legaliseren”

“Ons Gemenebest zet zich in om cannabis op een rechtvaardige manier te legaliseren”, liet gouverneur Northam weten in het persbericht. “Virginia zal de 16e staat worden die cannabis legaliseert – en deze veranderingen zullen ervoor zorgen dat we dit doen met een focus op openbare veiligheid, volksgezondheid en sociale rechtvaardigheid. Ik ben de pleitbezorgers en wetgevers dankbaar voor hun toegewijde werk aan deze belangrijke kwestie, en ik kijk uit naar de goedkeuring van deze wetgeving volgende maand.”

Uit een rapport van de Joint Legislative Audit and Review Commission (JLARC), uitgegeven in november 2020, bleek dat zwarte Virginians meer dan drie keer zoveel kans hadden om gearresteerd te worden voor het bezit van cannabis. Gegevens van rechtbanken in Virginia tonen aan dat de trend zich heeft voortgezet sinds het simpele bezit van cannabis op 1 juli 2020 werd ‘gedecriminaliseerd’, strafbaar met een civielrechtelijke boete van $ 25. Gouverneur Northam zei dat dit feit zijn voorstel om legalisatie met drie jaar te versnellen heeft gestimuleerd, en dat hij blijft zich inzetten voor samenwerking met wetgevers en voorstanders om schade uit het verleden te herstellen.

“Virginia is een stap dichter bij de legalisering van cannabis op 1 juli 2021”, zei senator Louise Lucas in het persbericht. “In navolging van het voorbeeld van verschillende andere staten, stellen de amendementen van de gouverneur ons in staat een veilige, gereguleerde en rechtvaardige markt op te zetten en tegelijkertijd gekleurde gemeenschappen te beschermen.”

Gouverneur Northam stelde de volgende wetswijzigingen voor:

  • Volksgezondheid: gouverneur Northam stelt twee begrotingswijzigingen voor. De eerste wijziging financiert onmiddellijk een bewustmakingscampagne over de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van cannabis. De andere maatregel financiert opleidingen om wetshandhavers te helpen bij het herkennen en voorkomen van rijden onder invloed van drugs. Deze amendementen omvatten ook expliciete bewoordingen die de voortdurende steun aan volksgezondheidseducatie sturen.
  • Bescherming van werknemers: de amendementen van gouverneur Northam machtigen de nieuwe Cannabis Control Authority om de bedrijfslicentie van een bedrijf in te trekken als ze de inspanningen van vakbondsorganisatie verstoren, het gangbare loon niet betalen zoals gedefinieerd door het Amerikaanse ministerie van Arbeid, of meer dan 10 procent van de werknemers classificeren als onafhankelijke aannemers.
  • Beëindiging van onevenredige handhaving: de amendementen van de gouverneur stellen volwassenen in staat legaal tot één ons cannabis te bezitten, zonder de intentie om te distribueren, vanaf 1 juli 2021. Deze amendementen zouden de huidige openbare veiligheidsmaatregelen handhaven die roken tijdens het rijden en roken tijdens het besturen van een schoolbus, en bezit op schoolterrein bijvoorbeeld. Gouverneur Northam merkte op dat dit geen “nieuwe misdaden” zijn, maar eerder de voortzetting van gezond verstand om kinderen, chauffeurs, voetgangers en anderen te beschermen.
  • Snellere strafblad verwijdering: de amendementen van gouverneur Northam maken het mogelijk dat strafbladen over cannabis worden verwijderd en verzegeld zodra overheidsinstanties dit kunnen doen en vereenvoudigen de criteria voor wanneer gegevens kunnen worden verzegeld. De Algemene Vergadering heeft bredere wetgeving aangenomen om vanaf 2025 een alomvattende hervorming van de uitzetting door te voeren. Deze generatiewijziging vereist uitgebreide updates van de computersystemen en -processen van overheidsinstanties, die mogelijk werden gemaakt door financiering uit de door de gouverneur geïntroduceerde begroting. In de komende maanden zal gouverneur Northam nauw blijven samenwerken met wetgevers om het strafrechtsysteem van Virginia rechtvaardiger te maken, onder meer door pogingen om personen die eerder zijn veroordeeld voor cannabis-overtredingen, opnieuw te veroordelen.
  • Thuisteelt: door de wijzigingen van de gouverneur kunnen huishoudens vanaf 1 juli 2021 tot vier planten kweken. De wijzigingen zouden vereisen dat de planten worden geëtiketteerd met identificatie-informatie, uit het zicht voor het publiek en buiten het bereik van individuen onder de leeftijd van 21.