New York nu echt New Amsterdam met legalisatie cannabis coffeeshops

Nieuwe column van onze oprichter Mauro Picavet over (Old) Amsterdam wat eens naar New Amsterdam (New York City) moet gaan kijken.

0
New York akerna legale cannabis verkoop jay-z amerikaanse staten
- Advertentie -

Voordat New York City de naam kreeg die het nu draagt, heette het New Amsterdam. En daarvoor heette het overigens New Angoulême omdat we niet echt de eersten waren, maar een Italiaanse delegatie. Waar we wel de eersten mee waren, zijn de welbekende Amsterdamse coffeeshops. Maar terwijl burgemeester Halsema van Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de politie tegen het advies van experts en de gemeenteraad toch buitenlandse toeristen willen weren uit de coffeeshops, legaliseert New York doodleuk coffeeshops waar ook toeristen welkom zullen zijn.

New York nu echt New Amsterdam

Zouden ze het hebben meegekregen daar in Amsterdam vraag ik me af. New York kopieert niet zomaar Amsterdam, maar doet het direct veel beter. Niet alleen coffeeshops (daar consumption sites in overheidstermen), maar ook thuisteelt tot 12 (waarvan maximaal 6 bloeiende) planten. Daarnaast mag je ook buiten op straat roken.

De politie kan volwassenen (…) niet langer arresteren voor het simpelweg gebruiken van cannabis op plaatsen waar het roken van tabak is toegestaan

De politie kan volwassenen van 21 jaar en ouder niet langer arresteren voor het simpelweg gebruiken van cannabis op plaatsen waar het roken van tabak is toegestaan – en dat geldt ook voor “op trottoirs, op de stoep en andere openbare plaatsen”, laat de politie van New York weten in een memo.

“Als gevolg hiervan is het roken van cannabis op een van deze locaties geen basis voor een nadering, stop, dagvaarding, arrestatie of huiszoeking.” De NYPD verduidelijkte dat niemand, ongeacht de leeftijd, mag autorijden onder invloed. Echter, “de geur van cannabis alleen stelt niet langer de waarschijnlijke oorzaak van een misdaad vast om een voertuig te doorzoeken”, of het nu verbrand of onverbrand is.

Old Amsterdam nu echt Old Amsterdam

De gemeenteraad van Amsterdam vergaderde in oktober 2020 al over het invoeren van het i-criterium, waardoor toeristen niet meer de coffeeshops zouden kunnen bezoeker. Het plan werd destijds voorlopig afgeketst maar is inmiddels weer van de plank gehaald.

“We gaan absoluut niet naar een cannabisvrij Amsterdam, coffeeshops horen bij de stad,” zei Halsema tegen Het Parool in januari van dit jaar. “Maar er is ook een enorm verlangen om het toerisme bij te sturen. Onze vrijheid mag geen vrijbrief zijn voor grote groepen jongeren om in de grachten te kotsen omdat ze te veel geblowd en gedronken hebben.”

“Met de keuzes van LA, Las Vegas (binnenkort New York) en Barcelona als alternatieve bestemmingen, betwijfel ik of iemand huilt om Amsterdam.”

New York City, een stad met 8,419 miljoen inwoners (2019), rept daar nergens over. En het is ook niet zo dat die stad nog zo veel ruimte over heeft of dat er maar weinig toeristen komen naar New York City. In 2018 kwamen er nog zo’n 65,2 miljoen bezoekers waarvan 13,5 miljoen uit het buitenland die zo’n 44 miljard dollar uitgaven in de stad. Naar Amsterdam kwamen in 2019 zo’n 9 miljoen toeristen.

Een rondgang langs Engelse cannabis toeristen op het internet leverde dan ook een aantal lacherige reacties op het plan van Amsterdam op: “Met de keuzes van LA, Las Vegas (binnenkort New York) en Barcelona als alternatieve bestemmingen, betwijfel ik of iemand huilt om Amsterdam.”

Experts raden het af en zo ook August de Loor. Er is maatwerk nodig, niet een i-criterium in Amsterdam.

Een Amerikaanse cannabis activist beschreef ooit dat Amsterdam en Nederland jarenlang het voorbeeld waren waar zij naar konden wijzen als vuurtoren in de verte waar normaal omgaan met cannabis wél kon. En dat het niet de maatschappij ontwrichte.

Het was al een tijdje langer zo, maar nu wordt het echt tijd dat we de andere kant gaan uit kijken.