Ook politici in de staat New Mexico legaliseren cannabis inclusief thuisteelt

Dat maakt New Mexico de achttiende staat plus Washington D.C. en twee overzeese gebieden van de Verenigde Staten dat cannabis volledig heeft gelegaliseerd.

0
New Mexico
- Advertentie -

Nadat gisteren al New York overging tot het legaliseren van cannabis, stemden afgelopen nacht de politici van de Amerikaanse staat New Mexico ook voor het legaliseren van cannabis. Het wetsvoorstel gaat nu naar de gouverneur voor haar handtekening, waarvan ze al had aangegeven te zullen gaan tekenen. Dat maakt New Mexico de achttiende staat plus Washington D.C. en twee overzeese gebieden van de Verenigde Staten dat cannabis volledig heeft gelegaliseerd.

Emily Kaltenbach, Senior Director voor Resident States en New Mexico voor de Drug Policy Alliance, gaf de volgende reactie in een persbericht: “Nieuwe Mexicanen kunnen eindelijk uitademen. Na vele jaren van hard werken, weer een wervelende wetgevende sessie en input van belanghebbenden in de hele staat, is de legalisering van cannabis gericht op sociale rechtvaardigheid onderweg naar het bureau van de gouverneur, waar ze al heeft ingestemd om te ondertekenen.”

“Nieuwe Mexicanen kunnen eindelijk uitademen(…)”

Ze vervolgt: “We danken de gouverneur en onze wetgevende bondgenoten voor het niet aanvaarden van ‘nee’ voor een antwoord en voor niets te stoppen totdat we gerechtigheid konden krijgen voor de gemeenschappen in New Mexico – met name Hispanic / Latinx, Black, Native en Indigenous – die enorm zijn geschaad door cannabisverbod.”

Wat staat er zoal in het wetsvoorstel van New Mexico?

Emily Kaltenbach vervolgt: “De huidige goedkeuring van de cannabislegaliseringswet zal zorgen voor rechtvaardige kansen voor boeren en andere kleine bedrijven, en langverwachte gerechtigheid – inclusief automatische verwijdering strafblad – voor degenen die in het verleden cannabis zijn gearresteerd of veroordeeld. En daar houdt het niet op. We hebben nog steeds ons werk voor ons om de schade die is aangericht als gevolg van de War on Drugs volledig te herstellen, en dat betekent dat we terug moeten komen tijdens de begrotingssessie 2022 om ervoor te zorgen dat er geld beschikbaar wordt gesteld voor cruciale herinvestering in de gemeenschappen die zijn het meest geschaad.”

Samenvatting wetsvoorstel HB2:

 • – Volwassenen van 21 jaar en ouder konden maximaal twee ons cannabis, 16 gram cannabisconcentraten en edibles met in totaal maximaal 800 milligram THC kopen en bezitten. Alle producten zouden door erkende laboratoria worden getest op besmetting en potentie.
 • – Thuiskweek van maximaal zes volwassen cannabisplanten is toegestaan ​​voor persoonlijk gebruik, op voorwaarde dat de planten niet openbaar zijn en beschermd zijn tegen kinderen. Huishoudens zouden beperkt zijn tot 12 planten in totaal. Thuis gekweekte cannabis kan niet worden verkocht of geruild.
 • – De legale detailhandel zou pas over een jaar beginnen, met als streefdatum 1 april 2022 of eerder. De definitieve licentieregels zouden uiterlijk op 1 januari 2022 door de staat moeten worden ingediend, met licenties zelf uiterlijk op 1 april.
 • – Reclame maken voor cannabis voor mensen onder de 21 jaar zou verboden zijn, terwijl het gebruik van stripfiguren of andere afbeeldingen die kinderen waarschijnlijk aanspreken, verboden zou zijn. Advertenties zouden ook worden geweerd van billboards of andere openbare media binnen 100 meter van een school, kinderdagverblijf of kerk. Alle producten zouden een door de staat goedgekeurd waarschuwingsetiket moeten dragen.
 • – Er is geen limiet aan het aantal zakelijke licentiehouders dat zou kunnen worden verleend onder het programma, of het aantal faciliteiten dat een licentiehouder zou kunnen openen, hoewel regelgevers zouden kunnen stoppen met het uitgeven van nieuwe licenties als een adviescommissie vaststelt dat “het marktevenwicht tekortschiet”.
 • – Kleine cannabis-microbedrijven, die wel 200 planten zouden kunnen kweken, zouden cannabisproducten kunnen telen, verwerken en verkopen, allemaal onder één licentie. De financiers van het wetsvoorstel hebben gezegd dat het afzonderlijke licentietype een ruimere toegang tot de nieuwe industrie voor ondernemers zal bieden zonder toegang tot aanzienlijk kapitaal.
 • – Cannabisaankopen zijn inclusief 12 procent accijns bovenop de reguliere 8 procent omzetbelasting van de staat. Vanaf 2025 zou het accijnstarief elk jaar met 1 procent stijgen tot 18 procent in 2030. Medicinale cannabisproducten, die alleen beschikbaar zijn voor patiënten en verzorgers, zouden worden vrijgesteld van de belasting.
 • – In een poging ervoor te zorgen dat medische patiënten nog steeds toegang hebben tot medicijnen nadat de markt voor volwassen gebruik is geopend, staat de wet de staat toe om gelicentieerde cannabisproducenten te dwingen tot 10 procent van hun producten te reserveren voor patiënten in geval van een tekort of meer te laten groeien planten voor gebruik in medische producten.
 • – Lokale overheden kunnen cannabisbedrijven niet volledig verbieden, zoals sommige andere staten hebben toegestaan. Gemeenten zouden echter hun lokale zoneringsautoriteit kunnen gebruiken om het aantal winkeliers of hun afstand tot scholen, kinderdagverblijven of andere cannabisbedrijven te beperken.
 • – Indianenstammen zouden kunnen deelnemen aan de legale cannabisindustrie van de staat op grond van wettelijke overeenkomsten die in het kader van het wetsvoorstel worden overwogen.
 • – Aangezien bepaalde bepalingen inzake sociale rechtvaardigheid naar verwachting zullen worden herverpakt in een afzonderlijk wetsvoorstel, behoudt de legalisatiemaatregel slechts een deel van de oorspronkelijke rechtvaardigheidstaal van HB 12, voornamelijk gericht op het vaststellen van procedures die bedoeld zijn om gemeenschappen die onevenredig zwaar zijn getroffen door de War on Drugs aan te moedigen om deel te nemen aan de nieuwe industrie.
 • – De nieuwe industrie zou worden gecontroleerd door een nieuw opgerichte afdeling Cannabis Control, die deel uitmaakt van de staatsverordening en -vergunningafdeling. Medicinale cannabis zou ook door die afdeling worden gereguleerd, hoewel het ministerie van Volksgezondheid het patiëntenregister zou controleren.
 • – In september van dit jaar zou de staat een regelgevende adviescommissie voor cannabis oprichten om de afdeling Cannabis Control te adviseren. De commissie zou verschillende experts en belanghebbenden moeten omvatten, zoals de belangrijkste openbare verdediger, lokale wetshandhaving, een pleitbezorger voor cannabisbeleid, een georganiseerde arbeidsvertegenwoordiger, een medicinale cannabispatiënt, een tribale natie of pueblo, verschillende wetenschappers, een expert in cannabis regelgeving, een milieudeskundige, een waterexpert en een professional in de cannabisindustrie, onder anderen.
 • – Het wetsvoorstel, zoals gewijzigd, bevat nu een taal die het mogelijk zou maken dat medicinale cannabispatiënten die in andere staten zijn geregistreerd, kunnen deelnemen in andere staten, een voorstel dat tijdens de reguliere sessie niet werd aangenomen.