Emerald Cup categoriseert voor het eerst op terpenen inhoud

Voor de eerste keer test en sorteert The Emerald Cup inzendingen op basis van terpenen als onderdeel van het beoordelingsproces.

0

Voor de eerste keer test en sorteert The Emerald Cup, Californië’s langstlopende en meest prestigieuze cannabis cup, inzendingen van toppen in categorieën met gegevens van de terpenen als onderdeel van het beoordelingsproces. Dit jaar heeft SC Labs, die al 11 jaar de testpartner is van de Emerald Cup, alle inzendingen van toppen van de cannabis cup getest en profielen gemaakt die de chemische eigenschappen van elke cannabissoort gedetailleerd beschrijven, met de nadruk op terpenen. Terpenen zijn verbindingen die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de unieke aroma’s en smaken in cannabis, maar ook bijdragen aan de effecten die de gebruiker ervaart, samen met de farmacologische en therapeutische effecten van de cannabinoïden.

Zowel The Emerald Cup als SC Labs hopen dat deze nieuwe datagestuurde aanpak zal zorgen voor meer begrip en waardering voor de diversiteit en het bereik van de chemie en chemotypen van cannabis. Tijdens het sorteerproces van dit jaar zullen juryleden vergelijkbare terpeenprofielen tegen elkaar beoordelen om voor elk de beste van hun klasse te kiezen, net zoals wijnen worden beoordeeld in vergelijkbare evenementen.

Meer nadruk op data en terpenen in Emerald Cup

“(…)Jaar na jaar aangetoond dat de keuze van de jury en de winnaars nooit iets te maken hebben gehad met het THC-gehalte(…)”

De 2021 Emerald Cup-inzendingen werden ingedeeld in categorieën op basis van een van de zes primaire terpeengroepen, kleurgecodeerd en geanonimiseerd voordat ze aan juryleden werden gegeven.”Cannabisgebruikers hebben vaak alleen gekeken naar het THC-gehalte als de belangrijkste indicator voor kwaliteit. Het terpeengehalte is de andere helft van de vergelijking”, aldus Alec Dixon, medeoprichter en directeur van Client Relations in het persbericht. “Historische gegevens van de Emerald Cup hebben jaar na jaar aangetoond dat de keuze van de jury en de winnaars nooit iets te maken hebben gehad met het THC-gehalte in vergelijking met de gemiddelden, maar winnaars testen consequent een veel hoger terpeengehalte dan de rest van het veld. Kwantitatieve kwaliteitsmarker in cannabis is de terpeenconcentratie.”

De zes primaire terpeengroepen zijn:

  • Myrceen
  • β-caryofylleen
  • Limoneen
  • Terpinoleen
  • A-pineen
  • β-ocimeen

Elke primaire groep bevat ongeveer 2-3 subgroepen, gebaseerd op het primaire en secundaire terpeengehalte. Deze zijn goed voor ongeveer 12 archetypische profielen die het bereik van aroma, smaak en de “entourage-effecten” bepalen die de cannabisplant te bieden heeft. De term entourage-effect wordt gebruikt om de unieke effecten van de ene cannabissoort naar de andere te beschrijven, veroorzaakt door de unieke mix van bioactieve ingrediënten.

Revolutie in het beoordelingsproces voor cannabis

“De Emerald Cup is een revolutie begonnen in het beoordelingsproces voor cannabis(…)”

“De Emerald Cup is een revolutie begonnen in het beoordelingsproces voor cannabis door inzendingen te categoriseren op basis van terpeengehalte. Dit helpt de juryleden om de winnaars te verkleinen en de beste chemotypen van elk van deze primaire terpeenklassen te eren”, aldus Dixon.

Juryleden zijn getraind in dit nieuwe sorteerproces en hoe deze cannabisclassificatie werkt om hen te helpen bij hun proces van identificatie en correlatie van het spectrum van terpeenprofielen dat in cannabis wordt aangetroffen. Dit omvat onder meer hoe zeldzame versus meer algemene terpenenprofielen onder de inzendingen kunnen worden geïdentificeerd. Tim Blake, oprichter van The Emerald Cup, hoopt dat dit nieuwe proces de concurrentie verder zal legitimeren. “We zijn verheugd om onze juryleden de juiste tools te geven, zodat The Emerald Cup de integriteit van ons proces en ons merk kan handhaven”, zei hij in het persbericht.

Testen van cannabis niet toegestaan in Nederland

Gelijkwaardige tests zijn in Nederland verboden. Het is niet toegestaan om cannabis te verwerken, waar testen op terpenen onder valt. Dit is alleen mogelijk met een zeer exclusieve Opiumwet ontheffing.