Biologisch, organisch, ecologisch, of toch biodynamisch? De verschillen op een rijtje

Een nieuwe growshop column van Organic Earth uit Maastricht over het verschil tussen organisch, biologisch, ecologisch en biodynamisch cannabis kweken.

0
organic earth biologisch organisch biodynamisch ecologisch cannabis kweken
- Advertentie -

Als kweker wil je uiteraard je eindproduct zo gezond en duurzaam mogelijk. Organisch en biologisch zijn twee woorden die hierin een grote rol spelen. Maar wat houden zij eigenlijk in? En hoe zit het met ecologisch en biodynamisch? En kan cannabis gekweekt worden op een van deze manieren? Met een naam als Organic Earth mogen wij je daar wel iets over vertellen.

Organisch kweken

Het woord organisch in de landbouw is een afgeleide van het Engelse woord “organic”, wat letterlijk vertaald biologisch is. Als we kijken naar de Nederlandse definitie van het woord organisch, kan het betekenen: “van planten en dieren afkomstig”.

Organic is wellicht een modernere term om te gebruiken en klinkt ook veel toffer dan biologisch.

Biologisch kweken

Biologisch geproduceerd voedsel verwijst naar de landbouwmethode die wordt toegepast. Bij biologische kweekmethodes wordt er rekening gehouden met het milieu: plant, mens, en dier. Voor de biologische landbouw wordt onder andere uitsluitend biologisch voer gebruikt voor de dieren, worden geen chemische bestrijdingsmiddelen, preventieve antibiotica en kunstmest gebruikt, en wordt er tijdens het gehele proces geen genetische modificatie ingezet. Ook de gewasbescherming vindt plaats door middel van het inzetten van natuurlijke vijanden. 

Ecologisch kweken

Alhoewel ecologisch nauw verwant staat aan biologisch, gaat ecologisch nog een stap verder. Waar bij biologisch geproduceerd voedsel rekening gehouden wordt met het milieu, mens, en dier, wordt bij ecologisch geproduceerd voedsel het belang vooropgesteld van de gehele planeet, inclusief bodem, water, en lucht. Alles wat het ecosysteem kan schaden wordt vermeden tijdens het ecologische proces. 

Ecologisch nauw verwant aan biologisch, maar gaat nog een stap verder

Er zijn twee duidelijke verschillen tussen biologisch en ecologisch en dat is a) biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid en b) ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden.

Tegenwoordig gebruiken we het woord ecologisch vaak in combinatie met duurzaam leven. Ecologisch betekent in die context hetzelfde als biologisch. De belangrijkste overeenkomst tussen de systemen is de volhoudbaarheid ervan; deze methodes zijn meerdere jaren te continueren en recycleren in tegenstelling tot het werken met kunstmest waarbij de grond uitput en steeds weer vraagt om nog meer meststoffen en zelfs regelmatig vervangen moet worden.

Biodynamisch kweken

Bij de biodynamische landbouw staan bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal.

biodynamische landbouw staan bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei centraal

De biodynamische landbouw is een vorm van biolandbouw, en voldoet daarom aan alle normen die gelden voor biologisch voedsel. Hier bovenop komen de aanvullende normen die zijn vastgesteld door de organisatie Demeter Internationalvernoemd naar de godin van de vruchtbaarheid. Bij biodynamische landbouw moet er onder andere gebruikt gemaakt worden van minstens 80% zelf-geproduceerd biologisch voer, mag er een keer in de vijf tot zeven jaar een bepaald gewas op hetzelfde stuk grond geteeld worden, mogen koeien hun hoorns houden en kippen hun snavel, en gelden er strengere regels voor het verwerken van voedsel. Als een product voorzien is van het Demeter keurmerk staan de bodem, planten en dieren, en de mens centraal bij de productie.

Biodynamische landbouw is een vorm van biologische landbouw die gebaseerd is op de antroposofische principes van de filosoof Rudolf Steiner. Er wordt een holistische kijk op de natuur en het boerderijleven gehanteerd. Alles is met elkaar verbonden, de landbouw met het klimaat, bodemvruchtbaarheid, watervervuiling, biodiversiteit, luchtkwaliteit en ga zo maar door. Deze vorm van landbouw ontstond in de jaren 20 als reactie op de bezorgdheid over uitvinding van de kunstmest.

De connectie met cannabis

Wil je graag een lekker en gezond product maken, zeker als je het zelf wilt consumeren, dan is “bio” de enige, logische keuze.

“bio” de enige, logische keuze

Voor het beste resultaat ga je voor biologisch. Wil je een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk nalaten op onze planeet, dan ga je voor bio-dynamisch.

In laatstgenoemde kweekmethode is geen plaats voor kunstlicht: het natuurlijke licht van de zon en de invloed van de seizoenen zijn van groot belang voor het eindresultaat. Dan kweek je je wietplant lekker buiten in de volle grond en stop je eventueel de kop van een dode koe in de grond om op die manier het biologische leven in de grond een boost te geven.

zeker mogelijk om binnenshuis biologische wiet te vervaardigen

De meningen zijn verdeeld als het gaat over de vraag of je cannabis (of andere planten) uberhaupt wel biologisch kunt kweken als je met kunstlicht werkt. Maar als je de technische aspecten met betrekking tot lucht en verlichting buiten beschouwing laat, is het zeker mogelijk om binnenshuis biologische wiet te vervaardigen. De belangrijkste factoren daarbij zijn, zoals hierboven al vermeld, dat je geen gebruik maakt van kunstmest (ook geen zogenaamde bio-mineralen en bij aanduidingen als 100% natural moet je ook goed opletten) en voor de bescherming van je gewas en bestrijding van plagen alleen gebruik maakt van natuurlijke vijanden.

Welke meststoffen kun je gebruiken in een biologische binnentuin

Door de jaren heen hebben we bij Organic Earth al veel verschillende meststoffen in het assortiment gehad.

Wat opvalt is dat veel mensen teveel geven en daardoor het eindprodukt verpesten

Wat opvalt is dat veel mensen teveel geven en daardoor het eindprodukt verpesten. Dit gebeurt voornamelijk door het veelvuldig gebruik van vloeibare meststoffen waarmee al snel een verzadiging in de grond optreedt.

Als je gebruik maakt van een biologisch verrijkte en goed gebalanceerde aarde hoef je niet of nauwelijks bij te voeden. Het meest geschikt als bijvoeding is het gebruik van een compostthee. Wanneer aarde hergebruikt wordt zul je ook gebruik maken van compostthee, wil je voorkomen dat de aarde uitgeput raakt. 

De voeding die wij je daarvoor adviseren:

De bio feeding van Greenhouse wordt onder andere gemaakt van verenmeel, beendermeel en melasse, verrijkt met mycorizea en goedaardige bacteriën.

Het assortiment van Biotabs draait om de geperste tablet van pure meststof zoals beendermeel, bloedmeel en vismeel. Voor de optimale opneembaarheid van de langzaam vrijkomende meststoffen worden wederom bacteriën en micorizea gebruikt. Deze worden regelmatig gevoed met een melasse extract (Orgatrex).

Nieuw in het gamma van Organic Earth is Lurpe: naast ingrediënten voor het maken van je eigen super soil hebben zij ook verschillende mengsels van zuivere grondstoffen, om compostthee van te trekken.

Het is uiteraard ook altijd mogelijk om je eigen compost te gebruiken voor het maken van thee. Die composthoop in de tuin geeft regelmatig vocht af die uitermate geschikt is als meststof. Maar ook Bokashi is een mogelijkheid voor het hergebruiken van je groente- en/of fruitschillen.

Luister ook naar onze podcast met Roger van Organic Earth.