EMCDDA rioolwater analyse: cannabisgebruik in Rotterdam hoogste van EU

Rotterdam is de stad met de hoogste concentratie van cannabisgebruik in Europa volgens de meest recent gepubliceerde rioolwater analyse van het EMCDDA.

0
novel food industriële hennep Europees Parlement Commissie CBD europeanen
- Advertentie -

Uit de meest recent gepubliceerde rioolwater analyse van het European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) is Rotterdam de stad met de hoogste concentratie van cannabisgebruik in Europa. Een team van onderzoekers heeft gedurende een week in het voorjaar van 2023 watermonsters genomen in rioolwaterzuiveringsinstallaties in 88 steden verspreid over 24 Europese landen.

Vijf Nederlandse steden deden mee aan het onderzoek: Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Utrecht en Eindhoven

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers die verbonden zijn aan het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) en aan het onderzoek deden de vijf steden Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Utrecht en Eindhoven mee.

Alexis Goosdeel, directeur van het EMCDDA, zei over het onderzoek: “Rioolwatermonitoring is een waardevolle geavanceerde indicator die vroegtijdige waarschuwing biedt voor opkomende gezondheidsbedreigingen en verschuivende trends. Het versterkt het idee dat drugs overal zijn; het onderzoek van vandaag detecteerde alle zes geanalyseerde stoffen in bijna alle 88 locaties. Het vond ook groeiende overeenkomsten in drugsgebruik tussen grote en kleine steden. Rioolwatermonitoring geeft ons nu steeds meer inzicht in de dynamiek van drugsgebruik en -aanvoer en is een krachtig instrument om de paraatheid te versterken in het licht van evoluerende uitdagingen. Naarmate we overgaan naar een nieuwe agentschap met een sterker mandaat in juli, kijken we ernaar uit om onze rioolanalyses verder te ontwikkelen in de EU en, samen met onze partners, de dekking in de lidstaten te verbeteren.”

Over dat nieuwe agentschap, doelt Goosdeel op dat het EMCDDA overgaat in het European Drugs Agency (EUDA).

Rotterdam spant de kroon in Nederland, maar ook in Europa qua consumptie cannabis

Na het verzamelen van monsters, hebben onderzoekers de concentratie van zes verschillende drugs in het afvalwater berekend per 1.000 inwoners om de resultaten vergelijkbaar te maken.

Onder de gecontroleerde drugs bevonden zich methamfetamine, MDMA, cocaïne, amfetamine, cannabis en ketamine.

Rotterdam spant de kroon als het gaat om cannabisresten in het riool, uit de 88 Europese steden die zijn onderzocht.

Concentratie van cannabisresten in riool ook gemiddeld hoog in Leeuwarden en Amsterdam

Leeuwarden bekleedt de derde plaats en Amsterdam de vierde plaats wat betreft cannabisgebruik in de Europese Unie volgens de rioolwater analyse.

Onderzoeker Laura Smit-Rigter van Trimbos benadrukte tegen het NRC dat deze bevindingen verontrustend zijn, vooral gezien het feit dat Leeuwarden geen stad is met veel studenten of toerisme.

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden reageerde in oktober al geschokt toen hij de cijfers over drugsgebruik in zijn stad zag en benadrukte de ernst van de situatie.

Oproep tot verder onderzoek

Ton Nabben, een onderzoeker gespecialiseerd in drugsgebruik onder jongeren, merkte echter op dat de oorzaken van de hoge concentraties drugsresten in het riool nog niet duidelijk zijn. Hij pleitte voor diepgaander onderzoek om meer inzicht te krijgen in deze kwestie.