Waalwijk wacht uitspraak Raad van State af voordat coffeeshopbeleid wordt herbekeken

Tot vier jaar geleden had de gemeente twee coffeeshops, Manhattan en Down Town, maar die laatste is sinds december 2020 gesloten op last van de voorzieningsrechter.

0
Raad van State
- Advertentie -

Een gemeentewoordvoerder van de gemeente Waalwijk heeft eerder deze week in een artikel van het Brabants Dagblad laten weten dat ze de uitspraak van de Raad van State over de sluiting van coffeeshop Down Town afwachten voordat ze zich over het coffeeshopbeleid gaan buigen.

Nog maar een coffeeshop over in Waalwijk, maar dat waren er in 2020 nog twee

Waalwijk had namelijk in 2023 zo’n 50.000 inwoners. Veel gemeenten hanteren beleid wat zegt dat er per 15.000 tot 40.000 inwoners een coffeeshop zou moeten zijn.

Tot vier jaar geleden had de gemeente twee coffeeshops, Manhattan en Down Town, maar die laatste is sinds december 2020 gesloten op last van de voorzieningsrechter.

Reden daarvoor is dat in in februari 2020 voorraad van de coffeeshop werd gevonden in een woning waarbij 52 kilo wiet en 7 kilo hasj werden aangetroffen. Een maand later werd in dezelfde woning 5 kilo wiet en 170 gram hasj gevonden. Na iedere inval is de woning tijdelijk gesloten.

“Het wachten is op de uitspraak van de Raad van de State. We hebben geen idee wanneer die komt”

De invallen leidden tot een Bibob onderzoek naar de vergunninghouder en daar kwamen ze niet positief uit. Over de details kon de burgemeester destijds vanwege privacyredenen niet meer over zeggen.

Maar de coffeeshopondernemer heeft de juridische strijd nog steeds niet opgegeven en de zaak ligt nu bij de Raad van State.

“Het duurt allemaal erg lang”, zei een gemeentewoordvoerder er over tegen het Brabants Dagblad eerder deze week. “Het wachten is op de uitspraak van de Raad van de State. We hebben geen idee wanneer die komt.”

Tot die tijd is er dus geen kans om het te proberen in Waalwijk. En ook daarna is het maar de vraag of de gemeente besluit of er toch meer dan een coffeeshop wordt toegestaan in de gemeente, of dat de situatie blijft zoals hij nu is.

Gemeente Loon op Zand staat open voor plannen voor een coffeeshop

Volgens hetzelfde artikel staat de gemeente Loon op Zand er overigens wel voor open.

Eens in de zo veel tijd komt er een aanvraag binnen bij de gemeente: “We nodigen initiatiefnemers altijd uit voor een gesprek om te kijken wat wel of niet mogelijk is,” liet een woordvoerder van de gemeente weten aan het Brabants Dagblad.

Echter zou er tot dusver met geen een plan echt daadwerkelijk zijn doorgepakt vanuit de aanvragers voor een coffeeshop in Kaatsheuvel of Loon op Zand.