Federaal onderzoek in VS naar cannabisindeling mogelijk dit jaar klaar

De minister van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) Xavier Becerra kondigde vorige week een duidelijk tijdschema aan voor het afronden van de cannabisbeoordeling op federaal niveau.

0
democratische partij cannabis trump cannabis onderzoek cannabis legalisatie amerikaanse congres more act joe biden drug czar
- Advertentie -

De minister van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) streeft ernaar om “dit jaar” president Joe Biden een besluit over de federale cannabisindeling te presenteren, zo vertelde secretaris Xavier Becerra tijdens een persbriefing in Sacramento aan Marijuana Moment.

Hoewel Becerra en andere federale functionarissen eerder hebben benadrukt dat ze “voortvarend” werken aan de cannabisbeoordeling, die de president eind vorig jaar heeft opgedragen, was er weinig duidelijkheid over het specifieke tijdschema. Nu heeft de minister onthuld wanneer hij hoopt te voldoen aan de richtlijn van de president.

FDA voert wetenschappelijke beoordeling uit om cannabisindeling te bepalen

De Food and Drug Administration (FDA) van HHS voert een wetenschappelijke beoordeling uit van cannabis in acht stappen om te bepalen of het opnieuw moet worden ingedeeld, van de indeling moet worden vrijgesteld of in Schedule I moet blijven, wat voorbehouden is aan de meest strikt gecontroleerde drugs onder de Controlled Substances Act (CSA).

“Wat ik u kan vertellen, is dat de president ons bij HHS heeft opgedragen – met name de FDA – om te kijken hoe we cannabis behandelen om te zien of we onze beoordeling van cannabis als medicijn kunnen bijwerken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we het op federaal niveau op de juiste manier behandelen”, aldus Becerra. “Plekken zoals Californië hebben de wetten al veranderd, de federale overheid heeft dat nog niet gedaan, en dus zijn we opgedragen en zijn we bezig met die beoordeling terwijl we hier spreken.”

Hij zei dat HHS, samen met andere instanties zoals de Drug Enforcement Administration (DEA), “samenwerken om te zien of we de president een antwoord kunnen geven dat gebaseerd is op de wetenschap en het bewijsmateriaal. Blijf op de hoogte. We hopen daar vrij snel te komen – hopelijk dit jaar.”

Verwachtingen voor snelle vorderingen in federale cannabiswetgeving dit jaar

Hoewel het geen definitieve deadline is, is het wel het duidelijkste tijdschema dat tot nu toe is geboden door een hoge federale functionaris en biedt het nieuwe inzichten in wat de minister binnen de komende zes maanden haalbaar acht.

Zodra HHS de beoordeling heeft afgerond, zal het een aanbeveling voor indeling naar de DEA sturen, die de uiteindelijke beslissing neemt. De wetenschappelijke bevindingen van de gezondheidsinstantie zijn bindend, maar de DEA zou in theorie de resulterende aanbeveling kunnen negeren.