Felste tegenstanders cannabis grootste verliezers tijdens verkiezingen

Nu de Provinciale Statenverkiezingen voorbij zijn, zullen de statenleden op dinsdag 30 mei 2023 de Eerste Kamer samenstelling bepalen

0
Foto via Wikimedia Commons
- Advertentie -

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen 15 maart zijn partijen die negatief staan tegenover cannabis de grootste verliezers gebleken. Ook de zogenaamde ‘Linkse Wolk’, de combinatie GroenLinks en Partij van de Arbeid, deed het goed en zal (samen) een minder zetel hebben in de Eerste Kamer als de grote winnaar BoerBurgerBeweging.

BoerBurgerBeweging grote winnaar tijdens de Provinciale Staten verkiezingen

Veruit de grootste winnaar van de verkiezingen werd de BoerBurgerBeweging (BBB).

Die partij kreeg een ‘B’ uit het energielabel opgesteld door stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod en de Cannabis-Kieswijzer.

Daarin staat B voor ‘gecontroleerd legaliseren, gezondheid voorop, controle op sterkte’.

Energielabel met standpunten politieke partijen over cannabis gepresenteerd Provinciale Staten verkiezingen op 15 maart eerste kamer

En de andere partijen?

Maar er was meer goed nieuws te melden. Als we kijken naar de aanstaande samenstelling van de Eerste Kamer tenminste. Per provincie kunnen er namelijk verschillen zijn.

GroenLinks, die onder ‘A’ vallen in het energielabel (legaliseren, kwaliteitseisen en controles bij verkopers, thuisteelt), wist samen met de PvdA als combinatie 15 zetels te halen, twee zetels minder dan de grote winnaar BoerBurgerBeweging.

De andere twee partijen die met een A worden aangemerkt, D66 en SP kenden echter verlies.

Een andere nieuwkomer Volt (B) en de PvdD (C: reguleren achterdeur coffeeshops, op termijn legaliseren) kenden een goede verkiezingsuitslag.

Maar een nog groter verlies was er onder de partijen die cannabis geen warm hart toe dragen. Denk daarbij aan de christelijke partijen zoals het CDA (F: cannabis volledig verbieden, alle coffeeshops dicht, inzetten op een drugsvrij Nederland), ChristenUnie en de SGP.

Maar ook de PVV (E: tegen legaliseren, harde aanpak drugscriminaliteit, zero tolerance) kende verlies.

Wat betekent deze uitslag voor de Wietwet in de Eerste Kamer?

Nu de Provinciale Statenverkiezingen voorbij zijn, zullen de statenleden op dinsdag 30 mei 2023 de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen.

Zoals is uitgelegd op de website van de Eerste Kamer:

De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De leden van Provinciale Staten worden op hun beurt gekozen door de burgers van de provincie.

De twaalf Provinciale Staten treden in feite als één kiescollege op. Wel weegt een stem van een Statenlid uit bijvoorbeeld Zuid-Holland zwaarder dan van een lid uit Drenthe.

Dit komt doordat aan de stem van een Statenlid een bepaalde stemwaarde wordt gegeven, die afhangt van het aantal inwoners van de provincie.

De zetelverdeling vindt plaats op basis van evenredige vertegenwoordiging. Anders dan bij een districtenstelsel maken ook kleine partijen kans om gekozen te worden.

En dat is relevant voor cannabis, want ondanks dat de start van de aanloopfase in Breda en Tilburg van het Experiment gesloten coffeeshopketen in het vierde kwartaal van 2023 zou moeten plaatsvinden, ligt er ook nog steeds de Wet gesloten coffeeshopketen (ook wel bekend als Wietwet) te wachten in de Eerste Kamer.

Voor de afgelopen verkiezingen lag de sleutelrol bij JA21 (D, volgens het energielabel), maar ligt die nu overduidelijk bij de BBB (B).

Daarvoor zal de BBB wel moeten instemmen met een D66-wetsvoorstel.

Dat lijkt gezien de huidige spanningen op het thema stikstof onmogelijk, tenzij ze zich pragmatisch gaan opstellen op dit thema.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -