Franse politici en bekendheden roepen op tot lokale experimenten met gereguleerde cannabis

De roep om verandering volgt op de publicatie van twee recente officiële rapporten die pleiten voor een gereguleerde legalisatie van cannabisgebruik

0
frankrijk hennep gestookte gasfabriek
- Advertentie -

Met bijna een miljoen dagelijkse gebruikers, waarvan steeds meer jongeren, staat Frankrijk bovenaan als de grootste cannabisconsument van Europa. In het licht van deze situatie is een diverse groep bekendheden, waaronder politici Yannick Jadot, Gaspard Koenig en Gil Averous, samen met verschillende verenigingen, een campagne gestart om het recht op lokale experimenten met een gereguleerd model voor de productie, verkoop en consumptie van cannabis te eisen. Deze oproep is geïnitieerd door Clément Rossignol Puech, de burgemeester van Bègles (Gironde).

Oproep na publicatie van officiële rapporten in Frankrijk voor legalisatie van cannabis

De roep om verandering volgt op de publicatie van twee recente officiële rapporten die pleiten voor een gereguleerde legalisatie van cannabisgebruik. Het eerste rapport werd op 5 mei 2021 gepubliceerd door de Assemblée nationale, gevolgd door het rapport van de Conseil Economique, Social et Environnemental (CESE) op 24 januari 2023.

Veel landen over de hele wereld hebben de productie en consumptie van cannabis al gelegaliseerd en gereguleerd, en de uiteenlopende ervaringen tonen aan dat er alternatieven zijn voor het huidige Franse model van strikte repressie. Waarom zou Frankrijk vasthouden aan een ineffectief verbodsbeleid dat voornamelijk om politieke redenen wordt gehandhaafd? Het is tijd om een gereguleerd model voor cannabislegalisatie op te bouwen, aldus de initiatiefnemers in een open brief.

“Het huidige drugsbeleid in Frankrijk heeft ernstige gevolgen, waaronder overvolle gevangenissen, een parallelle economie die onrust en onveiligheid veroorzaakt in onze gemeenschappen, en de jeugd die kwetsbaar is vanwege gebrek aan passende begeleiding. Het is hoog tijd voor een vastberaden en moedig beleid van gereguleerde legalisatie, dat streeft naar een afname van het cannabisgebruik en de criminaliteit. Dit beleid moet ook stevig worden ondersteund door betrokkenheid bij de volksgezondheid en een betere preventie van verslavingsgedrag.”

“De realiteit in Frankrijk omvat hele wijken die lijden onder drugshandel en overbelaste rechtbanken. Bovendien zijn de producten zelf gevaarlijk geworden voor consumenten, met veel te hoge THC-gehaltes. In landen met gereguleerde cannabis legalisatie geven gebruikers de voorkeur aan legale verkooppunten met producten die redelijke THC-gehaltes hebben en traceerbaar zijn.”

Voordelen van cannabis legalisatie: kansen voor economie en gezondheid

“De potentiële voordelen van cannabis legalisatie zijn talrijk en zouden Frankrijk moeten aansporen om de stap te zetten, net als vele andere landen en staten wereldwijd. Deze voordelen omvatten de verkoop van gecontroleerde kwaliteitsproducten, een afname van de zwarte markt en parallelle economieën, en de oprichting van een volledig legale economische sector met nadruk op biologische landbouw en lokale handel. Het is tijd om de Franse expertise in hennepproductie te herstellen, waarbij we ons herinneren dat de Creuse ooit een belangrijke producent van hennep was.”

“Als publieke en private actoren zijn we vastbesloten om verantwoordelijkheid te nemen en het systeem te veranderen ter bescherming en het welzijn van onze medeburgers. Gezien de uitdagingen op het gebied van volksgezondheid, openbare veiligheid en co-existentie, willen we een model ontwikkelen dat daadwerkelijk voldoet aan de behoeften, verwachtingen en mogelijkheden van onze regio’s. We streven naar de evaluatie van de impact van ons experiment, zowel op het gebied van volksgezondheid als in de strijd tegen drugshandel.”

“De roep om gereguleerde cannabislegalisatie in Frankrijk wordt steeds luider, en het is nu aan de beleidsmakers om deze kwestie serieus te nemen en te overwegen hoe een nieuw beleid kan bijdragen aan een betere toekomst voor het land en zijn burgers.”