Gemeenteraad Barneveld gaat in gesprek met experts over komst coffeeshop

De gemeenteraad van Barneveld gaat op initiatief van de partij Pro'98 in gesprek met experts over de mogelijke komst van een coffeeshop.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De Barneveldse gemeenteraad, aangezet door het voorstel van politieke partij Pro’98 (een samenwerking van de partijen Pro Barneveld, PvdA en D66), gaat een gesprek aan met experts om de mogelijkheid van een coffeeshop in de gemeente te onderzoeken. Hoewel Barneveld momenteel geen coffeeshop heeft, wijst Pro’98 op de ervaringen elders waaruit blijkt dat coffeeshops een positieve bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid in de samenleving. Volgens de partij sluit het huidige beleid niet meer aan bij de behoeften van deze tijd en is het tijd voor een heroverweging.

Handhaving en taboedoorbreking als argumenten voor coffeeshop

Pro’98 baseert haar standpunt op diverse onderzoeken die aantonen dat de aanwezigheid van een coffeeshop het handhavingsproces versnelt en tevens een bijdrage levert aan het doorbreken van taboes.

Door de mogelijkheid van gecontroleerde verkoop van cannabis kan er sneller worden ingegrepen bij illegale praktijken, wat volgens de partij de algehele veiligheid in Barneveld ten goede zou komen.

Bovendien gelooft Pro’98 dat de introductie van een coffeeshop het taboe rondom cannabisgebruik kan doorbreken, waardoor het gemakkelijker wordt om hulpverlening in te schakelen wanneer dat nodig is.

Verouderd beleid volgens Pro’98 niet meer van deze tijd

Pro’98 stelt dat het huidige beleid in Barneveld niet meer aansluit bij de hedendaagse realiteit en wil daarom een open dialoog met experts om te onderzoeken of een coffeeshop een passende aanvulling zou kunnen zijn.

Volgens de partij kan een moderner beleid niet alleen bijdragen aan een effectievere handhaving, maar ook aan het doorbreken van taboes en het zichtbaar maken van situaties waarbij professionele hulpverlening nodig is.

Discussie over mogelijke coffeeshop in Barneveld gestart na brief PCN

De discussie over een coffeeshop in Barneveld leeft sinds dit jaar, nadat er bij alle raadsleden een brief is binnengekomen in het begin van dit jaar van het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN).

De brief is overigens verstuurd aan alle gemeenten die een zogenaamd ‘nulbeleid’ voeren.