Gouverneur Maryland ondertekend wetgeving die cannabismarkt reguleert

De wetgeving implementeert een door de kiezer in Maryland goedgekeurd referendum van november vorig jaar om cannabis te legaliseren en te reguleren.

0
Maryland legalisering cannabis
- Advertentie -

De Democratische gouverneur Wes Moore heeft vorige week wetgeving ondertekend die een door de kiezer goedgekeurd referendum implementeert dat de productie, verkoop en het gebruik van cannabis legaliseert. De maatregel (Senaatswetsvoorstel 516) staat bestaande medicinale cannabis apotheken toe om (tegen betaling) een dubbele licentie aan te vragen om vanaf juli van dit jaar aan de volwassen markt te verkopen. Regulators moeten uiterlijk op 1 juli 2024 beginnen met het goedkeuren van extra cannabisbedrijfslicenties.

De wet staat maximaal 300 retailers toe om in de staat te opereren. Nieuwe winkels mogen niet binnen 500 voet van een school, kinderopvang, speeltuin, recreatiecentrum, bibliotheek of openbaar park worden gevestigd. Er moet minstens 1000 voet tussen gelicentieerde retailers zitten.

Een nieuw onafhankelijk agentschap, de Maryland Cannabis Administration, zal verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de gereguleerde markt.

Belastingen en impact op gemeenschappen

Er wordt een verkoopbelasting van 9 procent geheven op cannabisproducten voor volwassenen, vergelijkbaar met het tarief dat voor alcohol wordt berekend. Producten die aan geregistreerde medische patiënten worden verkocht, zijn niet onderworpen aan belastingen. Lokale overheden mogen geen extra belastingen opleggen en mogen bestaande medische apotheken niet verbieden om de volwassen markt te bedienen.

Gouverneur Moore zei er over: “De criminalisering van cannabis heeft op een diepgaande manier schade toegebracht aan arme gemeenschappen en gemeenschappen van kleur. We willen ervoor zorgen dat de legalisering van cannabis deze gemeenschappen nu op een diepgaande manier optilt.”

De nieuwe wet verhoogt ook de hoeveelheid cannabis die gekwalificeerde patiënten mogen bezitten (tot 120 gram cannabis en/of tot 36 gram THC in edibles) en staat hen ook toe om maximaal vier planten thuis te kweken (patiënten mochten eerder niet thuis kweken).

Ook kritiek op de wetgeving

In tegenstelling tot recent aangenomen legalisatiewetten in verschillende andere staten, bevat het geen bepalingen die werknemers expliciet beschermen tegen sancties van hun werkgevers voor hun gebruik van cannabis buiten het werk. NORML’s adjunct-directeur Paul Armentano bekritiseerde dit en verklaarde in een reactie: “Degenen die legaal en verantwoord alcohol consumeren terwijl ze niet op hun werk zijn, krijgen geen sancties van hun werkgevers tenzij hun werkprestaties nadelig worden beïnvloed. Degenen die legaal cannabis consumeren, moeten aan een vergelijkbare norm worden gehouden. De wetgevers van Maryland zouden de regels voor het testen van cannabis op de werkplek moeten wijzigen in overeenstemming met de snel veranderende culturele en wettelijke status van de staat.”

Meer wetgeving en veranderingen op komst

In november keurden de kiezers overweldigend een referendum goed (vraag 4) waarin wetgevers werden opgedragen regels en voorschriften vast te stellen voor de productie en verkoop van cannabis aan volwassenen. Door vraag 4 goed te keuren, veroorzaakten de kiezers ook de inwerkingtreding van afzonderlijke, aanvullende wetgeving (HB 837), die volwassenen toestaat om tot 1,5 ounce cannabis en/of 12 gram cannabisconcentraten te bezitten zonder boete vanaf 1 juli. De wet staat volwassenen ook toe om thuis maximaal twee planten in een privéwoning te kweken. Het vergemakkelijkt ook de automatische beoordeling en verwijdering van strafregisters voor mensen met lichte veroordelingen voor cannabis in hun dossier.

Twee aanvullende hervormingswetten voor cannabis wachten nog op actie van de gouverneur.

House Bill 232 biedt uitgebreide wettelijke bescherming voor ouders die cannabis consumeren.

House Bill 1071 verlaagt de boete voor het consumeren van cannabis in het openbaar tot een civiele boete van $ 50. Het verbiedt de politie ook om een ​​stop of een fouillering van een persoon of hun voertuig te starten, uitsluitend op basis van de geur van marihuana.