De medicinale cannabis proef waar we eerder over berichtten gaat er toch komen in Frankrijk. Afgelopen week werd een regeringsbesluit gepubliceerd met daarin de details. Meest opvallende detail is dat tijdens de medicinale cannabis proef 3000 patiënten mogen deelnemen aan wie het medicijn gratis wordt verstrekt.
Frankrijk: bedrijven moeten medicijn gratis aan 3000 patiënten tijdens medicinale cannabis proef verstrekken
Er is veel discussie in Frankrijk wat te doen met cannabis en hoe de huidige problemen op te lossen. De Fransen staan al steevast ieder jaar bovenaan in het lijstje van landen waar gemiddeld genomen de meeste cannabis wordt gebruikt. En dat ondanks strikte regels en geen mogelijkheid tot toegang van medicinale cannabis. Omdat ze nog niet helemaal zeker zijn of het werkt, gaan de Fransen eerst een proef doen met 3000 patiënten. Voordeel is wel dat die niet diep in de buidel hoeven te tasten. De overheid wilt namelijk dat de bedrijven die de medicinale cannabis aanleveren, dit gratis leveren aan de patiënten.
In maart 2021 zal naar verwachting de proef worden gestart en duurt twee jaar
Interessant om daarbij te melden is dat Frankrijk geen marktwerking kent in de zorg en door de World Health Organization in 2017 is uitgeroepen tot het land met de beste zorg. Frankrijk spendeert 11,3% van het bruto binnenlands product (BBP) jaarlijks aan de zorg.
Eerder riepen Franse politici de regering Macron op te schieten met de proef. Het ziet er naar uit dat er is geluisterd. In maart 2021 zal naar verwachting de proef worden gestart en duurt twee jaar.
En de rest van de bevolking?
Het ziet er niet naar uit dat er snel wat gaat veranderen voor de rest van de bevolking. Er was voorzichtig goed nieuws over een proef met cannabis decriminalisatie in 4 Franse steden, maar nadat daarna 3 burgemeesters opriepen tot cannabis legalisering kwam er direct ook kritiek. Maar liefst 80 Franse parlementsleden ondertekenden een open brief tegen cannabis legalisatie en claimden daarin dat een verschil tussen softdrugs en harddrugs niet bestaat. In principe een sneer naar het Nederlandse beleid, waar als enige onderscheid gemaakt wordt tussen softdrugs en harddrugs. Maar dat zijn we wel gewend van de Fransen inmiddels.