80 Franse parlementsleden tegen cannabis legalisatie: ‘softdrug’ bestaat niet

"Er is geen ‘softdrug’. Drugs zijn een gif, een plaag, die we moeten bestrijden."

0
Frankrijk industriële hennep industrie CBD medicinale cannabis proef burgemeesters legalisering cannabis medicinale cannabis gratis
- Advertentie -

Er wordt een politiek spelletje gespeeld via de media in Frankrijk op het gebied van cannabis. Dat kunnen we nu wel concluderen, nu 80 Franse parlementsleden een open brief ondertekenden dat afgelopen zondag verscheen in de krant Le Journal du Dimanche tegen cannabis legalisatie. Daarin zeggen zeggen ze dat er niet zoiets bestaat als een “softdrug”. Het is een reactie op een opinie artikel een week eerder in dezelfde krant van 3 burgemeesters die pleiten voor cannabis legalisatie, nadat eerder al Franse politici de regering Macron maanden op te schieten met de medicinale cannabis proef.

Open brief tegen de legalisatie van cannabis

In een open brief schreven de parlementsleden: “Er is geen ‘softdrug’. Drugs zijn een gif, een plaag, die we moeten bestrijden.”

“Er is geen ‘softdrug’. Drugs zijn een gif, een plaag, die we moeten bestrijden.”

De open brief werd afgelopen zondag 4 oktober gepubliceerd in de krant Le Journal du Dimanche. De brief vervolgde: “De afgelopen weken hebben sommige burgemeesters het debat hervat door te zeggen dat ze ‘voor’ de legalisering van cannabis zijn. Wij, parlementsleden en senatoren van de Républicains, willen hen eraan herinneren dat we hier sterk tegen zijn.”

De parlementsleden die tegen de legalisering van cannabis zijn, zijn onder meer Bruno Retailleau, leider van de LR-partij in de Senaat; Eric Ciotti, parlementslid in Alpes-Maritimes; Gérard Longuet, senator van Maas; en Philippe Bas, senator in Manche.

“(…)Als we dat zouden doen, zouden we ook wapenhandelaars, belastingfraude, prostitutie moeten legaliseren en niet langer buitensporige snelheden op de weg moeten bestraffen!(…)”

De 80 parlementsleden reageren op de oproep van de burgemeesters met: “Door de verkoop van cannabis te legaliseren, zullen de huidige dealers zich richten op andere, nog gevaarlijkere stoffen. Alleen omdat wetshandhavers moeite hebben om dealers bij te houden, wil dat nog niet zeggen dat we de praktijk moeten legaliseren. Als we dat zouden doen, zouden we ook wapenhandelaars, belastingfraude, prostitutie moeten legaliseren en niet langer buitensporige snelheden op de weg moeten bestraffen! We zien in onze kiesdistricten ouders die overweldigd zijn door te zien dat hun kind verslaafd is, hun families kapot gaan, vriendschappen verdwijnen door drugs. Mensen verliezen hun baan en jongeren vallen in delinquentie om aan cannabis te komen.”

Daar voegen ze aan toe in de brief dat de parlementsleden cannabis en andere drugs zien als de oorzaak van “psychose, schizofrenie, depressie, schoolfalen en schooluitval”. Het concludeerde: “We delen de woorden van minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin: ‘Drugs zijn shit’.”

Delen de woorden van minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin: “Drugs zijn shit”

zien [drugs] als de oorzaak van “psychose, schizofrenie, depressie, schoolfalen en  schooluitval”

Darmanin zei namelijk half september al: “Drugs zijn shit. [Ik kan niet zeggen] als minister van Binnenlandse Zaken, als politicus, tegen ouders die vechten voor hun kinderen om aan de verslaving aan deze drug te ontsnappen, dat we deze shit gaan legaliseren.”

De 80 parlementsleden voegen daaraan toe: “Zelfs als cannabis theoretisch verboden is voor minderjarigen, weten we dat kinderen die zien dat hun ouders drugs gebruiken, eerder zelf consumenten zijn, zoals we al zien bij tabak.”

Voor de goede orde, dit is hetzelfde land wat Nederland in de jaren 90 een ‘narcostaat’ noemde. Veel lijken ze niet te zijn verandert. En dat ondanks het grotendeels Frans sprekende Canada, inmiddels alweer twee jaar geleden cannabis volledig legaliseerde.