Proef met decriminalisatie cannabis in 4 Franse steden

4 Franse steden gaan experimenteren met decriminalisatie van cannabis. Sinds 16 juni wordt je onmiddellijk gestraft met 150 euro boete.

0
Frankrijk industriële hennep industrie CBD medicinale cannabis proef burgemeesters legalisering cannabis medicinale cannabis gratis

Voorzichtig goed nieuws voor inwoners van 4 verschillende Franse steden. Word je gepakt met drugs (de wet is vooral bedoeld voor cannabis), wordt je sinds 16 juni onmiddellijk gestraft in Reims, Rennes, Créteil en Boissy-Saint-Léger.

Campagnebelofte van Macron

Deze nieuwe procedure, die van toepassing is op alle drugs, maar in de eerste plaats gericht is op cannabisgebruikers, moet halverwege juli worden uitgebreid tot Lille en Marseille, voordat geleidelijk heel Frankrijk er aan zal gaan geloven. De boete, indien betaald binnen vijftien dagen, wordt verlaagd tot 150 euro. Na 45 dagen moet de overtreder een verhoging van 450 euro betalen.

De campagnebelofte van Emmanuel Macron (waaraan alleen volwassenen zullen worden onderworpen) werd in november 2018 door het parlement aangenomen en vormt een aanvulling op het bestaande wetgevingsarsenaal.

Laat de politie de mensenhandel bestrijden

Gepresenteerd als een van de instrumenten van het drugsplan dat in september 2019 door de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is gelanceerd, is in het bijzonder van plan de “de facto decriminalisering” van cannabis af te schaffen en “een snellere en stevigere strafrechtelijke respons te geven en meer systematisch”.

De vaste boete (…) stelt wetshandhavers en magistraten in staat zich te concentreren op de strijd tegen mensenhandel, in plaats van hun tijd te besteden aan tijdrovende procedures (…)

In feite voorziet een wet van 1970 in theorie in het bestraffen van het illegale gebruik van drugs tot een jaar gevangenisstraf en een boete van 3.750 euro. Maar de gevangenisstraf voor gebruik blijft uitzonderlijk, waarbij de magistraten voorstander zijn van “alternatieve vervolgingsmaatregelen” als herinnering aan de wet.

“De vaste boete (…) stelt wetshandhavers en magistraten in staat zich te concentreren op de strijd tegen mensenhandel, in plaats van hun tijd te besteden aan tijdrovende procedures in verband met de onderdrukking van de consumptie van verdovende middelen”, verwelkomde in een persbericht de plaatsvervanger Eric Poulliat (LREM), co-rapporteur van de onderzoeksmissie die de maatregel in januari 2018 had voorgesteld.

Frankrijk, waar de meeste cannabisgebruikers van Europa leven, had in 2017 vijf miljoen cannabisgebruikers, waaronder 700.000 dagelijkse gebruikers. Een aantal dat al jaren gestaag toeneemt.