Projectie: legale cannabis verkoop in 2020 $ 20,4 miljard

Totale wereldwijde legale cannabis verkoop stijgt met 38% in 2020.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld
- Advertentie -

In het nieuwe rapport State of Legal Cannabis Markets van Arcview Group wordt de wereldwijde legale cannabis verkoop in 2020 geschat op maar liefst 20,4 miljard dollar.

Wereldwijde legale cannabis verkoop 20,4 miljard dollar in 2020

Arcview werkt samen met analistenbedrijf BDSA en voorspelt dat de wereldwijde uitgaven aan legale cannabis in 2020 met 38% zullen toenemen tot 20,4 miljard dollar ten opzichte van 2019.

214 miljard dollar is (in 2019) uitgegeven via illegale kanalen en 14,8 miljard dollar op de legale markt

Desondanks vindt het grootste deel van de aankopen plaats op de illegale markten. Het rapport schat dat in 2019, 214 miljard dollar is uitgegeven via illegale kanalen en 14,8 miljard dollar op de legale markt.

Gevaar van te hoge cannabis belastingen

Het rapport suggereert dat de grootste hindernis hoge belastingen zijn die resulteren in hogere prijzen voor producten in de legale cannabis winkels.

We quoten: “Lokale regelgevers zouden de belastingtarieven kunnen verlagen en / of de regels kunnen versoepelen om de vermindering van illegale marktverkopen te versnellen, meer legale uitgaven aan te moedigen en uiteindelijk de belastinginkomsten te verhogen.”

Meer Amerikaanse staten gaan legaliseren

En het zal alleen maar toenemen. Tijdens de verkiezingen in november zullen mogelijk 4 staten gaan legaliseren, waarvan de grootste kanshebber New Jersey is. De Democratische gouverneur van New Jersey Phil Murphy gaf deze week dat cannabis legalisatie een goed idee is voor het economisch herstel wat nodig is na de corona crisis.

cannabis legalisatie een goed idee is voor het economisch herstel wat nodig is na de corona crisis

Daarnaast wordt er ook in Arizona, Mississippi en South Dakota gestemd over (gedeeltelijke) cannabis legalisering.

Wietproef pas op zijn vroegst van start in 2022

Gedoogde cannabis verkoop is er al met de coffeeshops, maar als de wietproef echt van start is gegaan, pas dan kunnen we echt spreken over legale cannabis verkoop. Met de wietproef wordt een experiment uitgevoerd met de legale toevoer van coffeeshops, de zogenaamde achterdeur. Afgelopen 1 juli is de wietproef aanmelding gestart, waaruit na loting 10 verschillende aanmeldingen zullen worden gekozen. Geschat wordt dat de verkoop pas kan gaan beginnen op zijn vroegst in 2022.

Met de wietproef wordt een experiment uitgevoerd met de legale toevoer van coffeeshops, de zogenaamde achterdeur

Wel was er deze week goed nieuws dat aspirant wietproef kwekers toch niet minimaal 6500 kg hoeven te produceren per jaar.

Geen BTW geheven over wietproef

BTW wordt er niet geheven over de wietproef, zo maakt de belastingdienst website duidelijk:

Het experiment gesloten coffeeshopketen moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Ook wordt de kwaliteit van deze cannabis gecontroleerd. Dit experiment wordt ook wel het wietexperiment of wietproef genoemd. De transacties binnen dit experiment blijven buiten de btw.

Geen btw over transacties binnen het experiment gesloten coffeeshopketen

Wanneer een ondernemer handelingen verricht die zijn verboden binnen de Europese Unie, vallen deze handelingen buiten het bereik van de btw. Dit geldt bijvoorbeeld voor de levering en invoer van vals geld, maar ook voor de verkoop van drugs.

De Wet experiment gesloten coffeeshopketen leidt volgens de Memorie van Toelichting en verdere parlementaire behandeling niet tot een veranderd inzicht in het strafbare karakter van deze handelingen. Het experiment is beperkt van omvang, streng gereguleerd en tijdelijk van aard. Hierdoor ontstaat geen economische, legale markt voor de handel in softdrugs waar sprake is van mededinging tussen handelaren. Dit alles in samenhang bezien doorbreekt dit experiment niet het absolute handelsverbod en blijven de transacties binnen dit experiment buiten de heffing en aftrek van omzetbelasting.

Cannabis Industrie Awards 2023