GreenTech 2021: Jef Martens over de presentaties Medicinal Cannabis

Jef Martens bezocht de GreenTech 2021 beurs in de RAI in Amsterdam en doet verslag van de presentaties Medicinal Cannabis.

0
Foto van het panel tijdens de vragensessie na de presentaties bij GreenTech 2021
Foto van een cannabis gerelateerd panel tijdens de vragensessie na de presentaties bij GreenTech 2021. Foto: Jef Martens
- Advertentie -

Woensdag is de drukste ‘cannabis dag’ geweest op de GreenTech beurs. Er zijn enkele presentaties gehouden. Het digitale en fysieke evenement heeft registraties van de presentaties en sessies gemaakt. Sonny Moerenhout (rechts op de titelfoto) is een van de gastheren die deze dagen sessies presenteert, hij is mede-eigenaar bij Cultivators.

Aan het einde van de dag was de GreenTech sessie Medicinal Crops. Deze dag heb ik Arno Hazekamp voor het eerst in levenden lijve gezien, hij hoopte dat de sessie goed bezocht werd. Dat kunnen we stellen, vrijwel alle stoelen waren tot het einde toe van de sessie aan het einde van de dag bezet.

Voldoende te leren voor nieuwkomers in de industrie, maar zeker ook vorderingen voor iedereen die al kweekt

Dat komt denk ik ook door de goede inhoudelijke presentaties van de verschillende sprekers. Voldoende te leren voor nieuwkomers in de industrie, maar zeker ook vorderingen voor iedereen die al kweekt.

Ik bespreek enkele highlights per presentatie en de vragen van de afsluitende Q&A sessie. Het format besloeg 4 presentaties van 10 minuten en 10 minuten met uitloop voor een vraag-en-antwoord sessie. In de tekst vind je soms een tijdmarkering. Dit geeft aan waar in de video dit stuk begint.

Al met al voldoende motivatie om in de agenda 14-16 juni 2022 te noteren, wanneer de volgende GreenTech beurs zal zijn in Amsterdam!

Presentatie Delphy (advies en dienstverlening)

Foto van René Corsten van Delphy tijdens de presentatie bij GreenTech 2021
René Corsten presenteert tijdens GreenTech 2021

René Corsten van Delphy (00:55) bespreekt de optimalisatie van de productie van medicinale cannabis.

Hij benoemt drie belangrijke factoren die in balans moeten zijn in de plant: energie, water en suiker maak functie (assimilatie). Van deze drie is de assimilatie balans het belangrijkste.

In een schema (4:20) laat hij enkele voorbeelden zien van de lichtopname functie van planten. Deze is uitgezet tegen de temperatuur en verdeeld over voorbeelden in een kas en gesloten kweekruimte. Belangrijk is het verschil van de hoeveelheid licht die op het blad kan vallen van de plant en hoeveel er geassimileerd wordt.

In januari 2022 start Delphy een lange termijn onderzoek in het Delphy Improvement Centre te Bleiswijk

Door onderzoeken te doen naar temperatuur en groeiresultaat, per fase, is men uitgekomen op een vaste waarde van temperatuur die per 1000 joules lichtenergie hoger of lager relevant is.

Natuurlijk is dit niet de enige factor die van belang is voor optimale plant expressie. Hij bespreekt CO2 en het belang van calcium. Er is een relatie tussen Botrytis (toprot) ontwikkeling en Ca2+ niveaus aanwezig in de plant.

In januari 2022 start Delphy een lange termijn onderzoek in het Delphy Improvement Centre te Bleiswijk. Dat is in samenwerking met o.a. Signify, Koppert, Jiffy, Plagron, Priva en Paradise Seeds.

Presentatie Grodan (steenwol groeimedium)

Grodan is vertegenwoordigd door Ben Nikaj (09:42) en hij behandelt de optimalisatie van de wortelzone.

Foto van Ben Nikaj tijdens zijn presentatie bij GreenTech 2021
Ben Nikaj presenteert tijdens GreenTech 2021

De vier sleutelfactoren voor optimale resultaten zijn volgens Grodan: Goede genetica, een beheersde omgeving, goede wortelzone en een goede kweker. Ben benadrukt de rol van een kweekspecialist, of dat nu in de cannabis sector is of in andere sectoren. Het herkennen van gezonde planten is een van de belangrijkste bijdragen aan optimale resultaten.

De wortelzone wordt het beste bediend met de vijf onderwerpen: Water, voedingsstoffen, zuurgraad, zuurstofgehalte en ‘biolife’. Mijn aandacht ging voornamelijk aan bij het schema over het 24-uurs verloop (14:40) van de be- en ontwateringscyclus en de aandacht voor de hoeveelheid water, EC (electrical conductivity, geleiding van elektriciteit door zouten in het water).

Hoe kun je dan sturen met bewatering? Per fase (groei, bloei) heeft de plant andere behoeften. Later tijdens de Q&A Sessie gaat hij ook nog in op ‘flushing’.

Om water verloop en toestanden te meten heeft Grodan het product GroSens (19:44). Een draadloze sensor, die net in de nieuwste generatie is gekomen, waarmee je belangrijke factoren kunt meten om je wortelstelsel zo optimaal mogelijk in de gaten te houden.

Presentatie Koppert (pestbestrijding)

Jennette Douma van Koppert (20:07) presenteert over Integrated Crop Management voor medicinale cannabis.

Foto van Jenette Douma die namens Koppert presenteert tijdens GreenTech 2021
Jenette Douma tijdens GreenTech 2021

Ze opent met achtergrond van Koppert als bedrijf. Daarna wordt een voorbeeld getoond van het productspectrum, per plaag een of meer oplossingen. Het gaat altijd om een niet-chemische oplossing; een roofdier, bacteriegroep of een paddenstoelen soort. Koppert besteedt aandacht aan geïntegreerde oplossingen, bijvoorbeeld hoe het bestrijdingsmiddel (het roofdiertje) optimaal op de plant komt. Of, op welke manier je schadelingen kunt ontdekken en voorkomen door bijvoorbeeld plakstrips.

Het meest interessante nieuws gaat over nieuwe ontwikkelingen (25:39). Er is een plaagdier (aphid), de phorodon cannabis, waar veel aandacht aan besteed wordt.

Foto van de phorodon cannabis op de onderkant van het blad van een cannabisplant
Foto van de Phorodon Cannabis door Whitney Cranshaw, Creative Commons 3.0, via Influential Points

Binnenkort volgt er een nieuw product vanuit Koppert. Een ander onderzoek dat nu loopt is naar de wortels die worden aangevallen door een wortel aphid (Rhopalosiphum). Het laatste inkijkje gaat over de optimalisatie van groeimedia met een oplossing om wortelgroei te stimuleren.

Naast producten levert Koppert ook diensten, zoals het continue bijwerken van een gestandaardiseerde manier van werken. Zulke standaarden kennen we als SOP’s (Standard Operating Procedures), in dit geval op gebied van plaagbestrijding en preventie.

Presentatie Legal Cannabis Coalition (advies en dienstverlening)

Dr. Arno Hazekamp van de Legal Cannabis Coalition (30:53) sluit af met een presentatie over wat de LCC doet.

De coalitie van verschillende experts is meestal werkzaam in meer segmenten of sectoren dan enkel cannabis

De coalitie van verschillende experts is meestal werkzaam in meer segmenten of sectoren dan enkel cannabis. Gezamenlijk leveren zij gevraagde oplossingen, van producten, diensten en/of kennis. De vier werkgebieden zijn business en leadgeneratie, marketing en PR, onderzoek en opleidingen.

Een van de moeilijke dingen op dit moment in het Nederlandse cannabis segment is de beperking op (het verkrijgen van) kweeklicenties. Wil je als commerciële partij resultaten boeken zonder alle poespas, kan een groep bedrijven bij de LCC helpen met het opzetten van je onderzoek en het faciliteren van onderzoeksruimten. Denk dan aan kweeklocaties, lab opstellingen en andere componenten die exclusief of heel kostbaar zijn om ‘even’ binnen je eigen bedrijf te starten.

Een voorbeeld is een ronde kweektesten, waar bij de Wageningen Universiteit 7 oogsten zijn geweest van 16 variëteiten in kassen gedurende alle jaargetijden en verschillende variabelen. Daar zijn verschillende lessen geleerd en resultaten behaald.

Een van de resultaten is het opzetten van een methode om een cannabis soorten te herkennen op genetisch niveau. Daarmee wordt een plantenpaspoort mogelijk zodat iets wat bedrijfseigendom is, bijvoorbeeld een specifieke genetica, aantoonbaar wordt.

Foto van Arno Hazekamp die het cannabis plantenpaspoort concept bespreekt tijdens GreenTech 2021
Foto van Arno Hazekamp die het cannabis plantenpaspoort concept bespreekt tijdens GreenTech 2021

Het derde project dat gestart is, is het vergelijken en afstemmen / gelijktrekken van de verschillende laboratoria die cannabis onderzoeken. Het doel daarvan is dat een labtest tot minimale afwijking in meetresultaten komt in de vaststelling van cannabinoïden tussen de verschillende laboratoria.

Vraag en Antwoordsessie

De sessie eindigde met een vraag-en-antwoordsessie voor de experts (40:26, zie foto bovenaan artikel).

TypeSprekerVraag
VraagArnoWelk Canadees lab heeft het DNA onderzoek voor het plantenpaspoort uitgevoerd?
VraagBenBotrytis en het wortelstelsel, welke relatie is er?
AanvullingArnoOnderzoek naar geautomatiseerde Botrytis herkenning leverde nog geen resultaten helaas
VraagRenéOntbladeren, is dat een goed idee?
VraagRenéWat is de ideale plantvorm volgens jou?
VraagJenetteAls je de levende dieren van Koppert gebruikt, vind je ze dan terug in de gedroogde eindproducten?
VraagArnoIs het qua Botrytis niet het beste idee om planten te kweken die niet gevoelig zijn voor Botrytis?
VraagArnoVoor meeldauw zijn genetische markers gevonden, heb je daar meer inzicht in?
VraagBenZijn er voordelen voor het ‘flushen’ van cannabis aan het einde van de bloeifase?
AanvullingRenéAanvullend antwoord over ‘flushen’ (spoelen van de wortels met water zonder nutrienten)
VraagArnoWat is de rol van terpenen, cannabinoïden?
VraagJenetteZie je verschillen tussen plaagdieren in de verschillende regio’s van de wereld waar gekweekt wordt?
VraagBenWelke EC waarden zijn optimaal in de verschillende fasen van de plantontwikkeling?

De GreenTech beurs is vandaag (30-09-2021) nog in de Rai te Amsterdam. Registreer je via de website en krijg toegang tot alle presentaties en achtergrond informatie over de verschillende partijen die een stand hebben op de beurs.

Lees ook ‘Bezocht: Green Tech 2021 in de RAI Amsterdam‘.

- Advertentie -