Grootste subsidie ooit in België voor medicinale cannabis onderzoek

CBX Medical ontvangt een subsidie van 573.500 euro voor onderzoek naar de biologische beschikbaarheid van cannabinoïden via verschillende toedieningsroutes.

0
België Trekt Uw Plant cannabis social club rechtszaak rechtbank
- Advertentie -

CBX Medical, een gespecialiseerd bedrijf in de ontwikkeling en distributie van gezondheidsproducten op basis van cannabinoïden, heeft een subsidie van 573.500 euro ontvangen. In samenwerking met de Université Libre de Bruxelles (ULB) zal CBX Medical onderzoek verrichten naar het verhogen van de biologische beschikbaarheid van cannabinoïden via verschillende toedieningsroutes. Het doel is om tegen 2030 een goedgekeurd medicijn op de markt te brengen.

CBX Medical zal de subsidie verhogen tot 800.000 euro door middel van geld dat werd verkregen uit een eerdere kapitaalronde. Het bedrijf wil zich richten op het begrijpen van hoe het menselijk lichaam de werkzame stoffen van cannabinoïden opneemt en gebruikt, afhankelijk van de manier waarop ze worden ingenomen.

Juridische obstakels in België vertragen de ontwikkeling van medicinale cannabis

Juridische obstakels vormen echter nog steeds een uitdaging voor de ontwikkeling van medicinale cannabis in België. In vergelijking met buurlanden zoals Frankrijk zijn de regels in België strenger, wat voor frustratie zorgt bij mede-oprichter Lionel Quataert. Hij is echter optimistisch en staat klaar om actie te ondernemen zodra de wetgeving verder versoepelt.

CBX Medical onderhoudt twee hennepvelden en beschouwt zichzelf als zowel een boer als een apotheker. Het bedrijf streeft ernaar om zo dicht mogelijk bij de patiënt te staan en te voorzien in hun behoeften op het gebied van cannabinoïde producten.

Opmerkelijk genoeg is CBX Medical geen voorstander van CBD-producten die verkrijgbaar zijn in detailhandels of nachtwinkels. Ze betwijfelen de kwaliteit en het vermogen van verkopers om gepast advies te geven aan patiënten. Om artsen en apothekers te informeren over hun producten, organiseert CBX Medical workshops. Meer dan 1.000 apothekers en 500 artsen hebben deze trainingen al gevolgd. Momenteel zijn de producten van CBX Medical verkrijgbaar in 500 van de 4.700 apotheken in België, terwijl andere apotheken ze kunnen bestellen.

CBX Medical streeft naar een verschuiving van opiaten naar cannabinoïden als eerste behandeloptie

Emelie Vanhoenacker, de medisch afgevaardigde van CBX Medical, heeft een achtergrond in de zorg en heeft ervaring opgedaan in een pijnkliniek. Ze heeft gezien hoe patiënten afhankelijk worden van opiaten voor pijnverlichting en pleit ervoor dat cannabinoïde producten een eerstelijnsbehandeling worden. CBX Medical wil een verschuiving bewerkstelligen waarbij patiënten beginnen met cannabinoïden in plaats van zware opiaten. Het doel is om “zorg te bieden zonder schade.”

Lionel Quataert benadrukt ook het belang van onderzoek naar andere cannabinoïden, zoals CBG, CBN en CBC. Deze moleculen hebben het potentieel om de medische wetenschap te verrassen en bieden een breed scala aan mogelijkheden. De ‘X’ in CBX staat voor al deze cannabinoïden en de onbegrensde lijst van opties die ze kunnen bieden.

Met deze subsidie hoopt CBX Medical efficiëntere en betaalbare producten te ontwikkelen die een belangrijke rol kunnen spelen in de behandeling van diverse aandoeningen. Door voorop te lopen in cannabisonderzoek wil België zijn positie versterken en de concurrentie met buurlanden aangaan op het gebied van medicinale cannabis.