Cannabis clubs Malta verzekert van samenwerking met lokale banken

Lokale banken in Malta hebben toegezegd dat geen bankrekeningen zullen weigeren van de nog te openen cannabisclubs.

0
Malta cannabis thuisteelt legaliseren legaliseert minister-president
- Advertentie -

De Autoriteit voor het Verantwoord Gebruik van Cannabis heeft eind vorige week bevestigd dat lokale banken in Malta potentiële cannabisclubs niet zullen weigeren op grond van de verkoop van cannabis. Dit komt nadat de verenigingen hun bezorgdheid hadden geuit over mogelijke risico’s in de industrie.

Banken zeggen toe geen bankrekeningen te weigeren aan cannabisclubs

Tijdens discussies met verschillende belanghebbenden, waaronder banken en non-gouvernementele organisaties, heeft Leonid McKay, hoofd van de Autoriteit voor het Verantwoord Gebruik van Cannabis, het probleem ter sprake gebracht. Uit informele contacten met banken bleek dat ze mogelijk weigerden bankrekeningen te openen voor potentiële cannabisclubs, ook wel bekend als Cannabis Harm Reduction Associations.

Deze verenigingen vormen de enige legale manier om cannabis te kopen, wat in december 2021 werd gelegaliseerd. Vanaf 28 februari zijn potentiële verenigingen begonnen met het indienen van aanvragen om lokaal geteelde cannabis te verkopen, en tot nu toe heeft de autoriteit 26 aanvragen ontvangen.

Er zijn nog geen licenties verleend.

Autoriteit tevreden met de reactie van banken en verwacht geen vertraging bij het uitgeven van licenties

Bronnen legden aan de Times of Malta uit dat deze clubs bankrekeningen moeten openen om de salarissen te regelen, voor diensten te betalen en betalingen af te handelen, onder andere zaken. Maar lokale banken beschouwden de cannabisindustrie als te risicovol.

“De autoriteit is tevreden dat een aantal banken hebben aangegeven dat zij principieel geen verzoek zullen weigeren om een bankrekening te openen(…)”

McKay legde uit dat de autoriteit na deze zorgen contact heeft opgenomen met de banken en “de robuustheid van ons regelgevingsproces en de vereiste controles en evenwichten” heeft uitgelegd.

“Hierbij is een overzicht gegeven van de drijvende principes van deze hervorming en hoe het zijn doel wil bereiken: namelijk dat van verenigingen bestaande uit een lokale gemeenschap van individuen (geen bedrijven) die op non-profitbasis werken en als doel hebben de volksgezondheid en schadebeperking te bevorderen”, aldus McKay.

“De autoriteit is tevreden dat een aantal banken hebben aangegeven dat zij principieel geen verzoek zullen weigeren om een bankrekening te openen, louter om de reden dat het doel van de vereniging is om cannabis te verbouwen en te distribueren voor niet-medisch gebruik. Daarom wordt niet verwacht dat deze kwestie de uitgifte van licenties aan potentiële verenigingen zal vertragen”, voegde hij eraan toe.

Luister ook naar onze podcast over Malta

Eerder publiceerden we ook al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO. Malta tekende overigens wel de gezamenlijke overeenkomst samen met Duitsland en Luxemburg over de regulering van cannabis in juli. Iets wat de Nederlandse delegatie naliet.