Halsema in opiniestuk in The Guardian: ‘War on Drugs is contraproductief’

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft in een opiniestuk in de Engelse krant The Guardian geschreven dat de War on Drugs contraproductief is.

0

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema (GroenLinks), afgestudeerd in criminologie en rechtssociologie, heeft in een opiniestuk in de Engelse krant The Guardian afgelopen vrijdag geschreven dat de War on Drugs contraproductief is.

Halsema: Nederland op weg naar een Narco-staat?

De illegaliteit en professionaliteit van de drugshandel nemen toe, met verontrustende trends zoals minderjarigen die als “cocaïne-verzamelaars” worden ingezet schrijft ze in het stuk.

De gevolgen strekken zich uit tot de economie, met Amsterdam als internationaal financieel centrum dat fungeert als marktplaats voor drugshandel en witwaspraktijken, aldus Halsema in het opiniestuk.

Pleidooi voor internationale heroverweging

In het opiniestuk benadrukt Halsema dat het huidige drugsbeleid moet evolueren. Ze roept op tot een internationaal debat over alternatieven voor de falende War on Drugs, waarbij gezondheid en veiligheid de prioriteit moeten zijn.

Halsema wijst op historische voorbeelden, zoals de succesvolle harm-reduction faciliteiten in Nederland en het gereguleerde cannabisbeleid in Uruguay.

De timing van het opiniestuk is niet heel vreemd, gezien eind deze maand (16 januari) door de burgemeester de internationale conferentie ‘Dealing with Drugs – Cities and the quest for regulation’ wordt georganiseerd.

Zo deelde ze op haar Linkedïn pagina het opiniestuk, met tegelijkertijd een uitnodiging voor de conferentie.