I-criterium in Amsterdam niet de oplossing volgens onderzoek

Ook hebben inwoners van Amsterdam een vertekend beeld van de toeristen blijkt uit het onderzoek.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Het plan van de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef en OM) om een i-criterium in te voeren, haalt volgens nieuw onafhankelijk onderzoek door I&O Research in opdracht van de coffeeshopbond BCD weinig uit.

Update, 30 september 2022: Raad Amsterdam stemt tegen i-criterium, geen coffeeshopverbod toeristen

Slechts zeven procent van de toeristen zou niet meer naar Amsterdam komen door invoering van het i-criterium

Slechts zo’n zeven procent van de toeristen zegt Amsterdam niet meer te bezoeken als er een verbod komt op het bezoeken van de coffeeshops. Dat zijn op jaarbasis zo’n 600.000 bezoekers gerekend met cijfers (8,5 miljoen per jaar) van voor de pandemie.

De resultaten zijn anders dan het eerdere onderzoek van I&O Research in opdracht van de gemeente Amsterdam, waar vanuit de branche veel kritiek op was. Maar nog steeds aan gerefereerd wordt door de driehoek. Daarbij werd namelijk de focus gelegd op toeristen tussen de 18 en 35 jaar op de Wallen, wat niet echt representatief is.

“(…)het overgrote deel komt voor de hele stad”

Opvallend is dat 80% van de Amsterdammers denkt dat toeristen komen voor de coffeeshops, maar dat blijkt maar 47% te zijn liet onderzoeker Melle Conradie van I&O Research weten aan Het Parool: “Het is echt niet zo dat toeristen alleen maar drie dagen in een coffeeshop zitten. Die zijn er natuurlijk wel, maar het overgrote deel komt voor de hele stad.”

In een reactie laat Joachim Helms namens de BCD weten aan Het Parool: “De gemeente blijft verwijzen naar het onderzoek van OIS. Ze stellen dat de coffeeshop een magneet is voor het toerisme en als je dat blijft herhalen, wordt dat ook het beeld van de buurt. Nu blijkt dat dit niet het geval is.”

Halsema zou al op de hoogte zijn van het onderzoek, maar heeft dit niet kunnen verwerken in de eerder deze week gepresenteerde plannen. Het Parool bericht dat ze heeft laten weten met een reactie te komen voordat het debat zal plaatsvinden in de gemeenteraad.