Raad van Amsterdam vergadert twee keer over i-criterium deze maand

De gemeenteraad van van Amsterdam vergadert later vandaag en op 29 september over het mogelijk invoeren van het ingezetenen-criterium (i-criterium).

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -

De gemeenteraad van Amsterdam gaat naar verluidt twee keer vergaderen over het mogelijk invoeren van het ingezetenen-criterium (i-criterium, en daarmee het weren van toeristen uit de coffeeshops) en het ‘beheersbaar maken van de cannabismarkt’ deze maand september: later vandaag en op 29 september.

I-criterium weer op de agenda van de gemeenteraad van Amsterdam vandaag en op 29 september

Allereerst staat er vandaag op de agenda bij punt zes:

6 Uitkomsten rapport ‘Onderzoek Regulerende Toeristenbelasting’ met het oog op de discussie cannabismarkt, i-criterium en werkzaamheid toeristenbelasting. Nr. VN2022-028759

    • Ter bespreking en voor kennisgeving
    • Geagendeerd op verzoek van het lid Van Schijndel (FvD).

Update 19 september: 29 september is bevestigd (zie raadsinformatie agendapunt 6 en 7).

Daarnaast liet de doorgaans goed invoerde Hester Kooistra weten via Twitter dat op 29 september het (echte) i-criterium debat zal plaatsvinden.

Eerder werd het debat op het allerlaatste moment uitgesteld afgelopen juni.

Voorafgaand aan het oorspronkelijk geplande debat liet burgemeester Halsema weten in een brief dat het sluiten van coffeeshops te ingewikkeld zou zijn, maar met een coffeeshopverbod in Amsterdam voor toeristen zou de cannabismarkt kunnen worden ‘afgekoeld’ en daarna gereguleerd kunnen worden.

Ook mengde drugs expert August de Loor zich wederom in de discussie met een open brief aan Halsema. August vreest namelijk dat het i-criterium en daarmee het weren van toeristen in de coffeeshops er ook echt van gaat komen in Amsterdam.

Uit onderzoek bleek eerder dat een dergelijk coffeeshopverbod voor toeristen niet de oplossing is voor het probleem. Ook schreef de coffeeshopbond BCD een brief naar Halsema. En gaf Halsema in juni daarnaast een interview aan het NRC, onder andere over het i-criterium, maar haar verhaal was ‘onsamenhangend en verward‘.

Wel gaf ze ook daarin weer aan dat het plan niet zal worden doorgedrukt als er geen meerderheid voor is in de gemeenteraad. En verwacht ze dan van de gemeenteraad dat zij met alternatieven gaan komen.