Gemeenteraadsdebat Amsterdam over i-criterium coffeeshops uitgesteld

De gemeenteraad van Amsterdam zou 30 juni debatteren over het uitgebreide plan van de driehoek om onder andere het i-criterium in te voeren om daarmee toeristen te weren uit de coffeeshops, maar het is uitgesteld naar september.

0
- Advertentie -

De gemeenteraad van Amsterdam zou 30 juni debatteren over het uitgebreide plan van de driehoek dat 11 april j.l. is gepresenteerd, waarmee toe zou worden gewerkt naar de regulering van de cannabismarkt. Onderdeel van het plan is echter wel dat totdat er daadwerkelijke regulering is, een i-criterium moet worden ingevoerd om eerst de markt te verkleinen. Waarna de markt zou zijn gereguleerd, zou wat betreft de driehoek het i-criterium weer kunnen vervallen.

Update, 30 september 2022: Raad Amsterdam stemt tegen i-criterium, geen coffeeshopverbod toeristen

Update, 30 juni: debat uitgesteld tot in september.

30 juni vergadert de gemeenteraad van Amsterdam over het plan van de driehoek om de cannabismarkt te reguleren, voorafgegaan door invoering van het i-criterium

Het i-criterium, waarvan de i staat voor ‘ingezetenen’ en ook wel bekend staat als de ‘wietpas’ in de volksmond, zou het voor toeristen niet meer mogelijk maken om de coffeeshop te bezoeken.

Het plan stuitte echter op veel weerstand, zo bleek uit onderzoek dat het niet de oplossing is voor het probleem. Ook schreef recentelijk de coffeeshopbond BCD een brief naar Halsema. Vorige week gaf Halsema daarnaast nog een interview aan het NRC, onder andere over het i-criterium, maar haar verhaal was ‘onsamenhangend en verward‘.

Wel gaf ze ook daarin weer aan dat het plan niet zal worden doorgedrukt als er geen meerderheid voor is in de gemeenteraad. En verwacht ze dan van de gemeenteraad dat zij met alternatieven gaan komen.

Hoe dan ook, 30 juni gaan we het horen. Want het staat als puntje 45 op de agenda van de gemeenteraad. De vergaderingen zijn doorgaans online mee te volgen. Ook zal de disucssienota ‘It Takes Two to Tango‘ worden besproken, opgesteld in opdracht door Barneys, Best Friends en Sensi Seeds, met daarin acht concrete voorstellen als alternatieven voor het invoeren van het i-criterium in Amsterdam.

Update, 29 juni: inmiddels zijn de insprekers bekend.