Lezen: de brief van Coffeeshopbond BCD aan Halsema over i-criterium

De driehoek van Amsterdam had namelijk een plan eerder dit jaar gepresenteerd om toeristen te gaan weren in de coffeeshops door invoering van het ingezetenencriterium (i-criterium).

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -

De coffeeshopbond Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) heeft 17 mei j.l. een brief gestuurd aan burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en de leden van de gemeenteraad van Amsterdam over het mogelijk invoeren van het i-criterium aangekondigd door de driehoek (burgemeester, politiechef en OM).

Update, 30 september 2022: Raad Amsterdam stemt tegen i-criterium, geen coffeeshopverbod toeristen

Plan om ingezetenencriterium (i-criterium) in te voeren in Amsterdam stuit op veel weerstand

Met het uitgebreide plan van de driehoek dat 11 april j.l. is gepresenteerd zou toe worden gewerkt naar het regulering van de cannabismarkt. Onderdeel van het plan is echter wel dat totdat er daadwerkelijke regulering is, een i-criterium moet worden ingevoerd om eerst de markt te verkleinen. Waarna de markt zou zijn gereguleerd, zou wat betreft de driehoek het i-criterium weer kunnen vervallen.

Het i-criterium, waarvan de i staat voor ‘ingezetenen’ en ook wel bekend staat als de ‘wietpas’ in de volksmond, zou het voor toeristen niet meer mogelijk maken om de coffeeshop te bezoeken.

Het plan stuitte echter op veel weerstand, zo bleek uit onderzoek dat het niet de oplossing is voor het probleem.

Geen invoering i-criterium als gemeenteraad tegen is, ook niet genoemd in nieuwe coalitieakkoord

Wel liet Halsema doorschemeren in april j.l. dat er geen i-criterium komt als de gemeenteraad tegen is. In het nieuwe coalitieakkoord van de gemeente wordt daarnaast geen woord besteed aan het i-criterium. Daaruit valt te concluderen dat het een ‘vrije kwestie’ is.

Uiteraard nog steeds redenen genoeg om als coffeeshopbond de gemeente, en daarmee ook de gemeenteraad, aan te spreken over de gepresenteerde plannen.

De 22 pagina’s tellende brief is online in te lezen als PDF.