Halsema: Geen i-criterium als er geen meerderheid in de gemeenteraad is

Halsema over het i-criterium in Amsterdam: "Ik ga niet dreigen dat ik gebruik ga maken van bevoegdheden. Ik ben dat ook niet van plan."

0

Het plan van de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef en OM) dat eerder deze maand werd geïntroduceerd om over te gaan tot het invoeren van het i-criterium (ingezetenencriterium) in Amsterdam zodat toeristen niet meer de coffeeshop kunnen bezoeken, heeft nu al tot veel weerstand geleid.

Update, 30 september 2022: Raad Amsterdam stemt tegen i-criterium, geen coffeeshopverbod toeristen

Maar er is voorzichtig iets van goed nieuws te melden.

Halsema gaat niet dreigen met het gebruik maken van bevoegdheden

Het goede nieuws is dan ook dat in het gesprek met de burgemeester van afgelopen vrijdag bij AT5, Halsema aangaf de plannen niet door te zetten als er geen meerderheid voor is in de gemeenteraad: “Ik ga niet dreigen dat ik gebruik ga maken van bevoegdheden. Ik ben dat ook niet van plan. Bij preventief fouilleren heb ik zonder de steun van de meerderheid van de raad die beslissing genomen, maar dat ligt ook anders. Dat is een geïsoleerde maatregel die tijdelijk wordt ingevoerd. Deze maatregel heeft grote economische en maatschappelijke gevolgen – en daarin hoop ik in ieder geval in zijn tijdelijkheid steun te vinden bij de raad.”

Daar was eerder wel schrik voor namelijk in de branche.

“Ik ga niet dreigen dat ik gebruik ga maken van bevoegdheden. Ik ben dat ook niet van plan(…)”

In het interview met AT5 laat Halsema weten de gemeenteraad ‘te stil’ te vinden. Zo laat ze weten: “Wat dat betreft vind ik de raad te stil. Ik vind dat ik dat ook weleens mag zeggen. Kijk, de raad deelt namelijk wel mijn analyse dat er een probleem zit in die binnenstad.” En: “Wij zien dat het in de coffeeshops kunnen hangen, voor een bepaald soort toeristen, een belangrijke motivatie is om te komen. Als men niet aan het i-criterium wil, dan is de vraag: hoe ontmoedig je dan deze toeristen om naar de binnenstad te komen?”

Verder liet ze weten: “Ik ben er niet naïef over en ik wil er ook geen onverantwoorde risico’s op nemen, maar ik vind wel dat de raad eens met mij zou moeten gaan meedenken hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de cannabismarkt weer meer een lokale markt wordt, en niet een internationale markt. Zodat we ook stappen kunnen zetten naar het echt reguleren van de markt, daarvoor moeten we ervoor zorgen dat hij niet zo groot en geëxplodeerd is als dat-ie nu is.”