Eerder deze week heeft de gemeente Amsterdam het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd van de drie partijen PvdA, GroenLinks en D66. En daar is ook aandacht voor het drugsbeleid. Als een dusdanig belangrijke gemeente, met nog steeds de meeste coffeeshops van iedere gemeente, een goed idee om de paragraaf even te bestuderen.
Amsterdam wil vooroplopen bij de regulering van cannabis (en MDMA)
Hoofdstuk drugsbeleid uit het vandaag verschenen coalitieakkoord van Amsterdam:
‘Amsterdam loopt voorop bij regulering van softdrugs’
‘Als de mogelijkheid zich aandient doet Amsterdam graag mee aan #wietproef‘
‘ Amsterdam is voorstander van een pilot met gereguleerd aanbod MDMA.’ pic.twitter.com/hmgxcC0Zog— VOC Nederland (@vocnederland) May 25, 2022
Op pagina 21 vinden we de paragraaf over het drugsbeleid:
DRUGSBELEID
Amsterdam ziet drugsgebruikers niet als criminelen, maar we maken mensen bewust van de mogelijke consequenties van gebruik.
- Amsterdam loopt voorop bij regulering van softdrugs door zich ambitieus en flexibel op te stellen ten opzichte van experimenteerruimte die door het Rijk wordt geboden.
- We blijven lobbyen voor meer regelruimte en willen de achterdeur van de coffeeshop zo snel mogelijk reguleren. Als de mogelijkheid zich aandient doet Amsterdam graag mee aan het experiment gesloten coffeeshopketen.
- Amsterdam meldt zich bij de staatscommissie MDMA en wijst deze commissie op het grote aantal gezondheidsrisico’s en veiligheidsrisico’s in Amsterdam die met regulering van MDMA kunnen worden ingeperkt. Amsterdam is voorstander van een pilot met gereguleerd aanbod van MDMA.
Heel erg nieuw is de positie ten opzichte van de regulering van cannabis en mogelijk deelname aan het wietexperiment niet. Dat was wel al eerder bekend. Wel laten ze de deur klaarblijkelijk open voor wat voor mogelijke stap naar regulering dan ook.
De grote afwezige uit het coalitieakkoord is echter dat er niet wordt gerept over het i-criterium waar de Amsterdamse driehoek mee kwam eerder dit jaar. Daaruit valt te concluderen dat het een ‘vrije kwestie’ is.
Amsterdam: handhaving van het ingezetenencriterium (=buitenlanderverbod voor de coffeeshops) is een vrije kwestie en staat dus niet in het coalitieakkoord. https://t.co/fO6WGsorrE
— VOC Nederland (@vocnederland) May 25, 2022
Op pagina 37 staat wel: “Om de overlast van de grote hoeveelheid coffeeshops in de binnenstad te beperken, zetten we in op betere spreiding over de stad.”