Halsema: coffeeshopverbod toeristen (i-criterium) ‘onvermijdelijk’

Het sluiten van coffeeshops zou te ingewikkeld zijn, maar met een coffeeshopverbod in Amsterdam voor toeristen zou de cannabismarkt kunnen worden 'afgekoeld' en daarna gereguleerd kunnen worden.

0

In haar brief naar de gemeenteraad van vorige week naar aanloop van het debat van aanstaande donderdag noemt burgemeester van Amsterdam Femke Halsemal (GroenLinks) een coffeeshopverbod voor toeristen, ook wel ingezetenencriterium (i-criterium) genoemd, ‘onvermijdelijk’.

Update, 30 september 2022: Raad Amsterdam stemt tegen i-criterium, geen coffeeshopverbod toeristen

Sluiten coffeeshops te ingewikkeld, invoeren i-criterium nodig om markt af te koelen om daarna over te gaan op regulering

Dat baseert ze allemaal op het onderzoek De narcostand van Nederland (PDF), dat onlangs werd gepubliceerd door de politie. De coffeeshops ‘zouden gebruikt worden voor witwassen, als criminele ontmoetingsplaatsen en als dekmantels voor drugshandel’. En ‘criminelen die hasj en wiet invoeren zijn ook vaak betrokken bij de invoer van cocaïne en andere harddrugs’ claimt het onderzoek.

Het sluiten van coffeeshops zou te ingewikkeld zijn, maar met een coffeeshopverbod in Amsterdam voor toeristen zou de cannabismarkt kunnen worden ‘afgekoeld’ en daarna gereguleerd kunnen worden.

De brief is hier in te lezen als pdf.

Halsema zou het coffeeshopverbod voor toeristen niet doordrukken zonder steun van de gemeenteraad

Uit onderzoek blijkt dat een dergelijk coffeeshopverbod voor toeristen niet de oplossing is voor het probleem. Ook schreef recentelijk de coffeeshopbond BCD een brief naar Halsema. Vorige week gaf Halsema daarnaast nog een interview aan het NRC, onder andere over het i-criterium, maar haar verhaal was ‘onsamenhangend en verward‘.

Wel gaf ze ook daarin weer aan dat het plan niet zal worden doorgedrukt als er geen meerderheid voor is in de gemeenteraad. En verwacht ze dan van de gemeenteraad dat zij met alternatieven gaan komen.

Drugsexpert August de Loor schat echter in dat invoering van het i-criterium ook echt nog wel ziet gebeuren.