Raad van State: burgemeester Tilburg mocht panden met voorraad The Grass Company sluiten

De Raad van State heeft geoordeeld dat de burgemeester van Tilburg de bedrijfspanden met voorraad voor The Grass Company coffeeshops mocht sluiten.

0
The Grass Company Johan van Laarhoven OM Sidney Smeets
- Advertentie -

De Raad van State heeft eerder vandaag een uitspraak gepubliceerd in een zaak die werd aangespannen door de burgemeester van Tilburg over het sluiten van een pand met de voorraad voor de coffeeshops van The Grass Company. Daarin kiest de Raad van State de kant van de burgemeester.

De uitspraak ging over het besluit van de burgemeester van Tilburg van november 2020 om twee bedrijfspanden aan de Kooikerstraat in Tilburg voor 24 maanden te sluiten. Het gaat in deze zaak om de sluiting van twee bedrijfspanden waarin een handelsvoorraad softdrugs lag opgeslagen. Daarbij werd het volgende aangetroffen:

Uit de bestuurlijke rapportage van 3 februari 2020 en het controleverslag van 20 november 2019 blijkt dat daarbij in een verborgen ruimte in de kelder van het pand aan de Kooikerstraat 4 121,88 kg gedroogde henneptoppen, 44,94 kg hasjiesj, 42,98 kg voorgedraaide joints, 14 stuks voorgedraaide joints, 114 kg hennep-/hasjiesj-koekjes en 1.050 stuks joint-tips voor e-smokers zijn aangetroffen.

In de samenvatting van de uitspraak valt te lezen:

Bij een controle is een voorraad cannabis aangetroffen die bestemd was voor de coffeeshops in Den Bosch en Tilburg. De huurder kwam eerder tegen de sluiting in beroep bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Die oordeelde in december 2020 dat de burgemeester de panden niet mocht sluiten, omdat hij de ernst van de overtreding verkeerd heeft ingeschat en omdat hij de noodzaak van de sluiting niet duidelijk heeft kunnen maken. De burgemeester is het hier niet mee eens en is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij heeft de panden al twee keer eerder gesloten vanwege de aanwezigheid van een handelshoeveelheid softdrugs en dat vond de rechter destijds wel een goede beslissing. Volgens de burgemeester is de situatie nu niet anders. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de zaak op 27 oktober 2021 op zitting behandeld.

In de beslissing is terug te lezen dat de Raad van State het hoger beroep van de burgemeester van Tilburg gegrond verklaart.

Meer slecht nieuws voor The Grass Company

Dat allemaal terwijl de gemeente Tilburg The Grass Company coffeeshops wil sluiten en de grote rechtszaak loopt nog. Intussen wil de oude baas van de keten Johan van Laarhoven juist een schadevergoeding wil van de Staat, gezien zijn erbarmelijke, vijfjarig verblijf in de gevangenis die ook wel de ‘Hel van Bangkok’ wordt genoemd. Wel won juist de keten eerder dit jaar een rechtszaak tegen de ING, waarin de rechter bepaalde dat de bank de bankrekening niet zomaar mocht opzeggen.

Recentelijk werden ook Thaise en Belgische joints rollers voor The Grass Company schuldig bevonden, evenals werden drie bedrijfsleiders van The Grass Company veroordeeld tot voorwaardelijke werkstraffen.

Cannabis Industrie Awards 2023