Rechter: ING mag The Grass Company bankrekening niet opzeggen

The Grass Company heeft een kort geding gewonnen van de ING: de bank mag de coffeeshopketen niet op straat zetten.

0
The Grass Company Johan van Laarhoven OM Sidney Smeets
- Advertentie -

The Grass Company coffeeshopketen heeft een kort geding gewonnen van de ING. Die bank had eerder de coffeeshopketen op straat willen zetten, maar de rechtbank in Amsterdam steekt daar een stokje voor bericht het Brabants Dagblad.

The Grass Company wint kort geding van de ING

De bank zou The Grass Company vorig jaar 9 april hebben bericht door middel van een brief dat het zich wil ontdoen van de coffeeshopketen. Aanleiding daarvoor zou de lopende rechtszaak en de bijbehorende verwijten tegen The Grass Company zijn. De keten heeft wel alternatieven onderzocht, maar kreeg nul op het rekest. Besloten werd een kort geding aan te spannen tegen de ING, waarna de rechtszaak ook daadwerkelijk werd gewonnen. De rechter zei onder andere dat ‘Het is niet aan ING om op de stoel van de strafrechter te gaan zitten’.

‘Het is niet aan ING om op de stoel van de strafrechter te gaan zitten’

De bank moet nu de relatie herstellen, anders kan het een oplopende boete tot 50.000 euro verwachten valt in de uitspraak te lezen. Ook moet het binnen twee dagen na het wijzen van dit vonnis de gegevens van de eisers verwijderen uit het Intern Verwijzingsregister en die verwijderd te houden, anders kan de bank ook daarvoor een oplopende boete verwachten. Ook moet de bank de proceskosten vergoeden.

De uitspraak werd gisteren overigens pas gepubliceerd, maar was feitelijk al op 22 november van vorig jaar uitgesproken.

Rechter kiest vaker de kant van coffeeshop

Vorig jaar verloor de ING ook al een rechtszaak omdat ze een coffeeshop een zakelijke rekening wilden weigeren. Ook de Rabobank werd in twee keer voor een vergelijkbare reden op de vingers getikt voor het weigeren van een Delftse coffeeshop en een Amsterdamse coffeeshop. Een vergelijkbare zaak maar dan met de ABN Amro in de hoofdrol, die een coffeeshop moesten accepteren van de rechter, leidde zelfs tot kamervragen.