Pro-legalisatie politicus Blienert (SPD) nieuwe drugscommissaris Duitsland

Eerder sprak hij zich al positief uit over de legalisatie van cannabis.

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -
Dutch Passion

Burkhard Blienert is de nieuwe federale regeringscommissaris voor verslavings- en drugskwesties. Dat heeft het nieuwe Duitse kabinet gisteren bekend gemaakt in een persbericht, op voorstel van de federale minister van Volksgezondheid prof.dr. Karl Lauterbach.

Burkhard Blienert nieuwe federale regeringscommissaris voor verslavings- en drugskwesties

SPD-secretaris-generaal Kevin Kühnert beschreef de wijziging dinsdag op Twitter als een “geweldige beslissing” van Lauterbach.

(…)Wat we nodig hebben is een breuk in oude denkpatronen(…)

Zelf reageerde Blienert als volgt in het persbericht: “Ik ben heel blij dat ik deze functie kan vervullen. Er is veel te doen! Het drugs- en verslavingsbeleid moet op veel gebieden worden heroverwogen en hertekend. Wat we nodig hebben is een breuk in oude denkpatronen. Daarbij moet gelden: ‘Hulp en bescherming in plaats van straf’. Niet alleen als het om cannabis gaat, maar ook in het drugsbeleid als geheel, zowel nationaal als internationaal. De wereld staat voor ongekende uitdagingen op het gebied van gezondheidsbeleid, en ook het verslavings- en drugsbeleid moet met grote inzet en zonder vooroordelen worden benaderd. Ik dank de federale minister van Volksgezondheid Prof. Dr. Lauterbach voor het vertrouwen en zal mijn best doen om de getroffenen en hun families in heel Duitsland de steun te geven die ze nodig hebben!”

Hanfverband (DHV) reageerde positief op het nieuws. Zo namen ze in 2017 al eens een interview af met hem.

De stoplichtcoalitie heeft in het regeerakkoord het volgende staan over legalisering van cannabis:

Drugsbeleid

We introduceren de gecontroleerde levering van cannabis aan volwassenen voor consumptie in erkende winkels. Dit controleert de kwaliteit, voorkomt de overdracht van verontreinigde stoffen en garandeert de bescherming van minderjarigen. We evalueren de wet na vier jaar op maatschappelijke impact. We maken modellen voor drugscontrole en schadebeperkende maatregelen mogelijk en breiden deze uit.

Legalisering van cannabis geen prioriteit in Duitsland

Wel werd recentelijk bekend dat de legalisering van cannabis tijdelijk in de ijskast is gezet, omdat de pandemie prioriteit heeft. Zo liet de federale minister van Justitie Marco Buschmann (FDP) weten deze week: “Het federale ministerie van Volksgezondheid is verantwoordelijk voor wijzigingen in de Narcoticawet. En iedereen kan op dit moment zien dat het ministerie en de nieuwe minister, Karl Lauterbach, nu hun handen vol hebben  aan de pandemie te bestrijden.”