Indianenreservaten in New York beginnen alvast met verkoop cannabis

Zomaar vanuit de stad New York even wiet gaan halen zit er overigens niet in.

0
New York akerna legale cannabis verkoop jay-z amerikaanse staten
- Advertentie -

In de Verenigde Staten hebben indianenreservaten een andere status (ze zijn soeverein) dan de rest van het land. De New York Times berichtte vorige week dat de St. Regis Mohawks alvast vooruit zijn gelopen op de eerder dit jaar goedgekeurde legalisatie van cannabis in New York. Terwijl de rest van New York nog zit te wachten op regelgeving voor onder andere de cannabiswinkels, hebben St. Regis Mohawks alvast een aantal winkels geopend.

St. Regis Mohawks openen alvast cannabiswinkels terwijl New York nog bezig is met regelgeving voor de rest van de staat

Afgelopen maart legaliseerde de staat New York cannabis, inclusief thuisteelt en ‘coffeeshops’ waar je kan zitten en cannabis consumeren. Maar de daadwerkelijke implementatie en uitvoering laat nog altijd op zich wachten. Inmiddels heeft New York bijvoorbeeld ook een nieuwe gouverneur nadat de vorige is opgestapt.

De eerste cannabiswinkels zijn dus geopend in St. Regis Mohawks, maar wel ergens in niemandsland in het noorden van de uitgerekte staat. Zomaar vanuit de stad New York even wiet gaan halen zit er dus niet in. De dichtstbijzijnde stad is zeg maar Montreal, wat in Canada ligt.

“(…)ik heb het recht om voor mijn mensen te doen wat ik goed vind”

“Dit land heeft veel te maken met het feit dat het een plaats is om handel te drijven”, zei William Roger Jock tegen de New York Times, een lid van de St. Regis-stam en een partner in Good Leaf Dispensary. “En ik heb het recht om voor mijn mensen te doen wat ik goed vind.”

Good leaf was de eerste cannabiswinkel die zijn duren opende. Niet iedereen is het daarmee eens: de stamregering van St. Regis houdt vol dat de cannabiswinkels buiten de wetten van het reservaat opereren en de stam beroven van cruciale inkomsten uit licenties en verkoopkosten, die essentiële diensten garanderen, waaronder onderwijs, gezondheidszorg en openbare veiligheid.