Minder jeugd in verslavingszorg na legalisatie in Amerikaanse staten

Nu komt er wel meer positief nieuws uit de Verenigde Staten, maar dit nieuws komt van onderzoek door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

0
jeugd kinderen verslavingszorg na legalisatie cannabis
Bron: Centers for Disease Control and Prevention
- Advertentie -

Staten in de Verenigde Staten die cannabis volledig hebben gelegaliseerd, hebben een sterke afname gezien van de toegangspercentages voor cannabis verslavingszorg door jeugd. Volgens een nieuw federaal rapport van de CDC laat het ook zien dat tieneropnames voor cannabismisbruik in de periode 2008-2017 landelijk met bijna de helft zijn gedaald. Het peer-reviewed onderzoek werd deze maand door de Amerikaanse overheidsinstantie Centers for Disease Control and Prevention is gepubliceerd.

CDC: geen toename in verslavingszorg voor jeugd na cannabis legalisatie

Het is dus niet zomaar een instantie. Daarmee is ook een duidelijk antwoord voor alle politici er andere tegenstanders van cannabis legalisatie die ‘vrezen voor de kinderen’, iets wat we in Nederland ook veel horen uit de hoek van het CDA.

“Wat de oorzaken van de waargenomen patronen ook mogen zijn, dit onderzoek suggereert dat een plotselinge nationale daling van het aantal behandelingen voor adolescenten, met name in staten die recreatief cannabisgebruik legaliseren, gelijktijdig plaatsvindt binnen een periode van toegenomen tolerantie, waardoor de perceptie van schade afneemt en toenemend gebruik door volwassenen,” aldus valt te lezen in het onderzoek.

Juist omdat cannabis werd gelegaliseerd, is het beschikbaar geworden in winkels en andere plekken waar je leeftijd wordt gecheckt. Een dealer hoeft niet te kijken naar leeftijd en te vrezen voor sluiting, een winkel wel. Daarnaast moet een legale cannabis winkel zich houden aan alleen cannabis te verkopen. Een dealer kan voorstellen nadat hij is uitverkocht bijvoorbeeld, om ook andere drugs aan te bieden. Dit heet dan ook wel het scheiden der markten, iets wat we in Nederland al lang hebben begrepen met het scheiden van softdrugs en harddrugs en de coffeeshops.

Ondanks deze wetenschap, speelt bij een groot deel van de (conservatieve) bevolking nog steeds deze angst. Jammer, want die angst staat zorgt er niet voor dat het beter wordt en alleen maar erger.