Kiezers in Oklahoma stemmen tegen legalisering cannabis in referendum

Oklahoma had de 22ste Amerikaanse staat kunnen worden die cannabis legaliseerde, maar het feestje ging niet door.

0
Oklahoma DNA Genetics
- Advertentie -

Eerder deze week mochten stemgerechtigde kiezers in Oklahoma hun stem uitbrengen in een referendum dat cannabis zou legaliseren. De kiezers kozen er echter voor om niet cannabis te legaliseren nadat vele geloofsleiders, wetshandhavers en openbare aanklagers zich er tegen keerden berichtte de Associated Press.

Oklahoma wordt niet de 22ste staat die cannabis legaliseert in de Verenigde Staten

Oklahoma had namelijk de 22ste Amerikaanse staat kunnen worden die cannabis legaliseerde, maar het feestje ging dus niet door. Vorig jaar lieten andere conservatieve staten zoals Arkansas, North Dakota en South Dakota ook al na om de 22ste staat te worden.

De republikeinse gouverneur Kevin Stitt en veel andere conservatieven, waaronder bijna elke Republikeinse senator, waren tegen het idee. De voormalige Republikeinse gouverneur Frank Keating, een ex-FBI-agent, en Terri White, het voormalige hoofd van het Oklahoma Department of Mental Health and Substance Abuse Services, leidden de ‘nee’-campagne.

“We zijn blij dat de kiezers hebben gesproken”, zei Pat McFerron volgens de Associated Press, een Republikeinse politieke strateeg die de campagne van de oppositie leidde. “We denken dat dit een duidelijk signaal afgeeft dat kiezers niet blij zijn met het recreatieve karakter van ons medicinale systeem. We denken ook dat het laat zien dat kiezers de criminele aspecten erkennen, evenals de noodzaak om de geestelijke gezondheidsbehoeften van de staat aan te pakken.”

Oklahoma legaliseerde overigens medicinale cannabis in 2018 met een ruime meerderheid.

Maar ondanks dat er zo’n 20x meer uitgegeven werd door de campagne om cannabis te legaliseren dan de tegenstanders ($ 4,9 miljoen, vergeleken met $ 219.000 tegen), werd het voorstel toch afgewezen.

“Oklahoma is een staat van wet en orde”, zei de gouverneur in een verklaring na de stemming van dinsdag. “Ik blijf me inzetten voor de bescherming van inwoners van Oklahoma en mijn regering zal doorgaan met het ter verantwoording roepen van slechte actoren en hard optreden tegen illegale cannabis-operaties in onze staat.”