Oklahoma stemt 7 maart 2023 in referendum over cannabis legalisatie

Medicinale cannabis is overigens al legaal in Oklahoma.

0
Oklahoma DNA Genetics
- Advertentie -

De inwoners van de Amerikaanse staat Oklahoma zullen niet aanstaande november, maar volgend jaar op 7 maart hun stem mogen uitbrengen in een referendum over de legalisering van cannabis.

Update, 10 maart 2023: Kiezers in Oklahoma stemmen tegen legalisering cannabis in referendum

Niet in november 2022, maar in maart 2023 stemmen over cannabis legalisatie in Oklahoma

Het voorstel, bekend als Staatsvraag 820, zal over worden gestemd tijdens een speciale verkiezing op 7 maart, maakte gouverneur Kevin Stitt (R) dinsdag (PDF) bekend nadat activisten voldoende handtekeningen van kiezers hadden ingediend. Als het wordt goedgekeurd, mogen inwoners van Oklahoma van 21 jaar en ouder cannabis gebruiken en kopen bij erkende retailers.

Een accijns van 15% op die verkopen zou de uitvoering van de wet financieren, met elk overschot dat wordt besteed aan programma’s voor middelenmisbruik op scholen, programma’s voor verslavingsbehandeling en andere uitgaven van de staat.

Medicinale cannabis is overigens al legaal in Oklahoma.

“We zijn dankbaar dat de stemmen zijn gehoord van meer dan 164.000 Oklahomans die de petitie hebben ondertekend en die willen stemmen over het legaliseren van recreatieve cannabis voor volwassenen in Oklahoma, zijn gehoord”, zei de campagnedirecteur van Yes On 820, Michelle Tilley, in een reactie.

De supporters van SQ 820 hoopten dat het voorstel op tijd zou worden goedgekeurd om op de tussentijdse verkiezingsstemming van aanstaande november te verschijnen. Een nieuw handtekeningverificatieproces dat het kantoor van de staatssecretaris van Oklahoma met een extern bedrijf uitvoerde, duurde echter meer dan twee keer zo lang als normaal, aldus de campagne.

De gouverneur Stitt, een Republikein, heeft eerder gezegd tegen het legalisatievoorstel te zijn omdat de federale overheid cannabis nog steeds als een gevaarlijke, illegale stof beschouwt.

“Zou ik willen dat de federale overheid cannabis zou legaliseren? Ja. Ik denk dat dat veel problemen uit al deze verschillende staten zou oplossen”, vertelde Stitt eerder aan The Associated Press. “Maar in onze staat, alleen maar om onze staat op dit moment te beschermen, denk ik niet dat het goed zou zijn voor Oklahoma.”

Recent heeft Biden echter het startschot voor overheidsinstanties gegeven om te kijken naar de indeling van cannabis.

In november meerdere referenda over de legalisering van cannabis in de Verenigde Staten

Eerder werd al bevestigd dat tijdens de aanstaande verkiezingen in november 2022 in Maryland, Missouri , North Dakota en South Dakota ook over de legalisering van cannabis zal worden gestemd.

Bovendien zijn er ook handtekeningen ter ondersteuning van afzonderlijke staten ingediend en wachten ze op verificatie in Nebraska (alleen medisch). Activisten in Arkansas hadden het vereiste aantal handtekeningen ingeleverd om legalisatie in hun staat te kwalificeren, maar verkiezingsfunctionarissen betwistten de titel van de maatregel. Voorstanders van de campagne gaan in beroep tegen die beslissing.

En in Wisconsin zullen kiezers die in minstens zes steden en county’s wonen zullen bij de verkiezingen in november worden gepolst of ze het legaliseren, belasten en reguleren van cannabis steunen op een manier die vergelijkbaar is met alcohol. De resultaten zullen echter niet bindend zijn, maar kunnen wel een indicatie zijn van de populariteit van een dergelijke wetswijziging.

Cannabis Industrie Awards 2023