Kijktip: Zembla (BNNVARA) over Christiania, ATM’s en de Wwft

De aflevering van afgelopen zondag van onderzoeksprogramma Zembla van BNNVARA ging over Christiania, ATM's en de Wwft.

0
BNNVARA Zembla Christiania ATM
Bron: Screenshot uit de aflevering.
- Advertentie -

Afgelopen zondag werd ik getipt dat het onderzoeksprogramma Zembla van BNNVARA over cannabis ging. Dat ging het aanvankelijk ook, maar het ging vooral over het gebruik van ATM’s en de Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Toch wilde ik er melding van maken.

Zo schrijven ze in de beschrijving van de aflevering:

Eind 2023 krijgt Zembla een tip. In een drugswijk in Kopenhagen waar een bendeoorlog woedt, is een geldautomaat gesignaleerd met een Nederlandse link. In Denemarken bestaan zorgen dat de ATM gebruikt kan worden voor witwassen. Internationale opsporingsdiensten blijken hier al langer voor te waarschuwen. ATM’s die niet van banken zijn, kunnen gevuld worden met zwart geld. Dat verdwijnt zo uit het zicht van autoriteiten. In Canada zouden veel ATM’s in handen zijn van criminelen. De tip is de start van maandenlang onderzoek. Kun je in Nederland met een geldautomaat witwassen? En wie controleert de herkomst van het geld in de ATM’s?

Christiania staat natuurlijk al langer onder druk. Dat een Nederlands bedrijf hier een mobiele ATM heeft geplaatst, zal niet hebben geholpen.