Zo ziet kleinschalige cannabis thuisteelt in Nederland er uit

Bij legalisering hoort legale kleinschalige cannabis thuisteelt. Dat legt Mauro Picavet uit in een betoog met voorbeelden en argumenten.

0
De Gouden Gieter kleinschalige cannabis thuisteelt
- Advertentie -

Een paar dagen geleden berichtten we nog over dat er in 2019 alleen al in Zeeland en Brabant 863 cannabis kwekerijen waren opgerold: zo’n 2,36 per dag. Natuurlijk, daar zaten er tussen die ook echt wel geruimd moesten worden vanwege de veiligheid. Maar thuisteelt heeft een slechte naam gekregen, terwijl kleinschalige cannabis thuisteelt geen gevaarlijke situaties op hoeft te leveren. Voor enkele voorbeelden hoef je maar naar de campagne veiligthuiskweken.nl te gaan en de daarbijbehorende fotowedstrijd voor cannabis thuiskwekers: De Gouden Gieter.

Bij legalisering hoort cannabis thuisteelt

Veiligthuiskweken.nl en De Gouden Gieter fotowedstrijd zijn initiatieven van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabis Verbod en growshop Plantarium uit Nijmegen. Plantarium schrijft ook sinds kort een maandelijkse column op deze website, waarvan er reeds twee zijn verschenen.

legalisering zonder thuisteelt is geen legalisering

Wanneer we het hebben over legalisering, dan bedoelen we met het legaliseren van thuisteelt. Sterker nog, legalisering zonder thuisteelt is geen legalisering. Op dit moment is in tegenstelling tot wat nog steeds veel mensen denken de kweek van cannabis op kleine schaal niet legaal. Ook niet tot 5 planten. Het enige wat er qua wetgeving bestaat is een richtlijn van de politie die zegt dat ze tot 5 planten niet vervolgen mochten ze het aantreffen. Dat kan zijn na een anonieme tip, wat het meest voorkomt.

Dit zorgt voor onwenselijke situaties, waarbij zelfs bij mensen voor het hebben van een of twee plantjes in de tuin (zoals Jan en Jannie) de planten uit de tuin worden gehaald. En ben je minder bedeeld en woon je in een sociale huurwoning, dan kan het zijn dat je ook nog eens je huis uit wordt gezet en op de zwarte lijst komt.

Maar het kan ook zo zijn dat de burgemeester wet Damocles inzet om het pand te sluiten, zoals in het geval van Phillipe Rotthier. Ondanks een koophuis, kan de burgemeester zo het hele gezin voor maanden op straat zetten.

Er wordt alleen gesproken over regulering van de achterdeur

Het is daarom kwalijk dat er in de discussie in Nederland alleen wordt gesproken over de regulering van de achterdeur van de coffeeshops. Dat was al zo met het wetsvoorstel gesloten coffeeshopketen van Vera Bergkamp (D66) en dat is ook zo met de wietproef. Dit zorgt voor een tegenstrijdig beeld: aan de ene kant van de gemeente komt een ‘wietfabriek’, terwijl aan de andere kant van de gemeente een gezin uit huis wordt gezet vanwege het hebben van een plant in de tuin.

Aan de ene kant van de gemeente een wietfabriek, aan de andere kant een gezin op straat gezet

De argumenten voor het ook legaliseren van de thuisteelt, zijn onder andere dat er verduidelijking komt voor de vele mensen die graag het plantje in de tuin kweken of op een veilige situatie binnen waarbij ze de stroom gewoon betalen. Mensen zouden het daarnaast niet meer hoeven te verstoppen en te verbergen, wat nu mogelijk onveilige situaties veroorzaakt. Daarnaast zou legale thuisteelt een controle houden op de commerciële partijen (in dit geval in de wietproef). Legale kwekers zullen het beter moeten doen dan de mensen zelf thuis kunnen en ook voor prijzen aan moeten bieden die niet te gek zijn.

Maar goed je kwam hier om een kijkje te nemen naar hoe kleinschalige cannabis thuisteelt er uit ziet. Bekijk daarom eens de Instagram pagina van @degoudengieter, waar je op moment van publicatie zo’n 39 voorbeelden kunt bekijken.

De strijd voor legale thuisteelt steunen? Neem eens een kijkje op de website van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod