Kuipers: antwoord op D66 kamervragen wietproef later dan gebruikelijk

"De reden van het uitstel is dat afstemming ten behoeve van de beantwoording meer tijd vergt," aldus minister Ernst Kuipers.

0
Ernst Kuipers minister volksgezondheid welzijn en sport kamervragen medicinale cannabis
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers (D66). Foto: Martijn Beekman (via rijksoverheid.nl)
- Advertentie -

De antwoorden van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op de (controversiële) kamervragen van Joost Sneller (D66) over het zo snel mogelijk starten van de volgende fase van het Experiment gesloten coffeeshopketen, doen langer op zich wachten dan gebruikelijk bleek uit een eerder deze week vrijgegeven uitstelbrief.

Uitstel vanwege afstemming ten behoeve van de beantwoording kamervragen

Dat maakte de minister bekend afgelopen woensdag 18 januari bekend. In de brief schrijft hij:

De vragen van het lid Sneller (D66) over het zo snel mogelijk starten met de
volgende fase van het experiment gesloten coffeeshopketen (2022Z2644) kunnen
tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat afstemming ten behoeve van de beantwoording
meer tijd vergt.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.

Twintig kamervragen van Joost Sneller (D66) over wietexperiment

Joost Sneller diende de kamervragen in op 30 december 2022. Normaliter moeten de kamervragen binnen drie weken worden beantwoord. Maar dat gaat de minister dus niet lukken.

De vragen die het meeste stof deed opwaaien, waren vraag 10 tot en met 13 over het mogelijk (tijdelijk) importeren van recreatieve cannabis uit Canada zodat de wietproef eerder van start kan gaan:

Vraag 10

Bent u bekend met het feit dat in Canada grote hoeveelheden legaal geproduceerde cannabis/marihuana worden vernietigd, met schattingen van wel 425 miljoen gram vorig jaar?

Vraag 11

Deelt u de mening dat er strikte regels gelden voor telers die deze cannabis produceren?

Vraag 12

Bent u bereid te verkennen op welke wijze het op korte termijn mogelijk kan worden gemaakt om (mede) middels het importeren van «legaal geteelde» cannabis uit Canada binnen het kader van het experiment een gesloten keten te verzekeren om zo eerder te kunnen starten met een volgende fase, desnoods met de aanloopfase in enkele gemeenten? Zo nee, waarom niet?

Vraag 13

Indien u specifiek problemen ziet met betrekking tot Canadese cannabis, zijn er andere landen waarvoor u bovenstaande vragen bevestigend zou kunnen beantwoorden?

Ik schrijf tijdelijk, omdat Sneller via Twitter op een vraag van Rob Tuinstra al het een en ander door liet schemeren van zijn bedoeling:

“Zodra die telers kunnen leveren, is Canadese import uiteraard overbodig en stopt die en dus geen concurrentie meer. De ingelote/aangewezen telers kunnen juist baat hebben bij aantal onderdelen van experiment waar de kinderziektes uit zijn als zij instappen,” aldus Sneller.

Hoe dan ook, we gaan dus nog even moeten wachten op de beantwoording.