Kwart van gepeilde Canadezen geeft aan cannabis gebruikt te hebben in 2020

23% van gepeilde Canadezen heeft in de afgelopen 12 maanden cannabis gebruikt.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

Uit een internationaal onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 4 (23%) Canadese volwassenen (leeftijd 18+) aangaf ten minste één keer cannabis te hebben gebruikt in de afgelopen 12 maanden. Dat maakte het Canadian Institute for Health Information deze week bekend in een persbericht.

23% van gepeilde Canadezen heeft in de afgelopen 12 maanden cannabis gebruikt

Canada, het enige land dat door het Commonwealth Fund werd ondervraagd waar cannabis legaal is voor recreatief gebruik, had een hoger percentage dan het gemiddelde van 11 landen (9%), hoewel het percentage in Canada vergelijkbaar was met dat in sommige staten in de VS waar cannabis legaal wordt gebruikt (20%). De gerapporteerde cijfers van cannabisgebruik waren het hoogst in de gebieden en Nova Scotia, gevolgd door Alberta en British Columbia.

How Canada Compares: Results From the Commonwealth Fund’s 2020 International Health Policy Survey of the General Population in 11 Countries, uitgegeven door het Canadian Institute for Health Information (CIHI), behandelt een breed scala aan onderwerpen over gezondheidszorgstelsels, waaronder geestelijke gezondheid, toegang voor de gezondheidszorg, barrières voor zorg en virtuele zorg.

“Uit de enquête van het Commonwealth Fund blijkt dat een kwart van de Canadezen aangaf cannabis te gebruiken(…)”

De enquête vond plaats tussen 6 maart en 15 juni 2020 in Canada, waarbij de meerderheid (75%) van de interviews plaatsvond in maart en april. Een gedetailleerde analyse toont aan dat de onderzoeksresultaten niet werden beïnvloed door de COVID-19-pandemie, aangezien de meeste patiënten zich ervaringen met gezondheidszorgsystemen herinnerden die plaatsvonden voordat deze begon.

“Uit de enquête van het Commonwealth Fund blijkt dat een kwart van de Canadezen aangaf cannabis te gebruiken. Canada is het enige land waar cannabis legaal is – met uitzondering van een paar staten in de VS – en het werd pas in 2018 legaal voor recreatief gebruik. Het zal belangrijk zijn om het cannabisgebruik van Canadezen te blijven bestuderen en te zien hoe het hun gezondheid beïnvloedt in de toekomst. Hoewel we normen hebben die zwaar drinken definiëren – 4 of meer drankjes voor vrouwen en 5 of meer drankjes voor mannen bij één gelegenheid – zijn er geen normen die ‘zwaar’ cannabisgebruik definiëren,” aldus Tracy Johnson in het persbericht, directeur Health System Analysis and Emerging Issues, Canadian Institute for Health Information

Voor het eerst bevatte de enquête vergelijkbare informatie over gedrag dat de gezondheid beïnvloedt (gebruik van alcohol, tabak, vapen, cannabis en andere drugs).

Zwaar drinken in Canada

Een kwart van de Canadezen gaf aan minstens één keer per maand zwaar te drinken. Zwaar drinken wordt gedefinieerd als 4 of meer drankjes voor vrouwen en 5 of meer drankjes voor mannen bij 1 gelegenheid. Het percentage zwaar drinken in Canada (27%) was iets lager dan het gemiddelde van het Commonwealth Fund (32%).

Canadese mannen hadden significant meer kans dan vrouwen om minstens één keer per maand zwaar te drinken (32% versus 22%). Zwaar drinken was onder jongere Canadezen (25 tot 34 jaar) hoger dan onder 35 jaar en ouder.

9% van de respondenten in Canada die aangaven zwaar te drinken, had een gesprek met hun arts over alcoholgebruik – hetzelfde als het internationale gemiddelde (9%). Meer dan twee keer zoveel (22%) had met hun arts gesproken over hun gebruik van cannabis of andere drugs zoals cocaïne, amfetamine, heroïne of andere stoffen, een percentage dat iets hoger ligt dan in andere landen (17%).

Vapen in Canada

Uit de enquêteresultaten blijkt dat 5% van de Canadezen vapen-apparaten (bijv. E-sigaretten) gebruikte, vergeleken met 4% in vergelijkbare landen. De dampcijfers waren het hoogst onder jongvolwassenen (leeftijd 18 tot 34 jaar) met 11%, vergeleken met 3% onder 35+.

“De enquête van het Commonwealth Fund biedt een belangrijke basis voor middelengebruik in Canada. Sinds het begin van de pandemie hebben we een aantal van deze aantallen zien toenemen, vooral voor mensen met geestelijke gezondheid en zorgen over middelengebruik. Met verdere lockdowns in het hele land, is dit iets waar we rekening mee moeten houden terwijl we werken aan het verminderen van de algehele gezondheidsschade in Canada. We moedigen mensen aan om de richtlijnen voor alcoholgebruik met een laag risico te raadplegen en te onthouden hoe belangrijk het is om hulp te zoeken, middelen te gebruiken met een lager risico en positieve coping-methoden, terwijl we de gevolgen van de pandemie op ons middelengebruik en onze geestelijke gezondheid blijven aanpakken,” aldus Rita Notarandrea in het persbericht, Chief Executive Officer, Canadees Centrum voor middelengebruik en verslaving (CCSA)