Legale wiet genereerde al 2,5 miljard dollar belastinginkomsten voor Colorado

De legalisering van cannabis in 2014 heeft de Amerikaanse staat Colorado tot en met augustus 2023 maar liefst $2,5 miljard aan belastinginkomsten gegenereerd.

0
legale wiet belasting opbrengsten in Colorado Verenigde Staten
Via Colorado Department of Revenue (CDOR)
- Advertentie -

De staat Colorado heeft in een persbericht (PDF) laten weten dat cannabiswinkels sinds de opening van de eerste verkooppunten voor volwassenen in 2014 meer dan $15 miljard aan legale cannabisproducten hebben verkocht. Deze mijlpaal heeft geleid tot meer dan $2,5 miljard aan belastinginkomsten om openbare programma’s en diensten te ondersteunen, aldus de staatsfunctionarissen.

Belastinginkomsten uit negentien jaar cannabis legalisatie Bereiken $2,5 Miljard

Tot en met augustus 2023 heeft Colorado een totaal van $15.028.995.376 aan legale verkoop van cannabis gezien. In 2023 alleen al bedraagt de verkoop van cannabis tot op heden $1.052.517.913.

Volgens het Colorado Department of Revenue (CDOR) bedraagt de belastinginkomsten in de afgelopen negen jaar van legalisatie $2.554.160.551, tot en met september. Een woordvoerder van gouverneur Jared Polis (D) benadrukte tegen Marijuana Moment dat het “pro-vrijheidsbeleid van de gouverneur heeft geleid tot een sterkere cannabisindustrie in Colorado, meer werkgelegenheid en economische ondersteuning in de hele staat.”

De gouverneur is verheugd te zien dat de cannabisindustrie in Colorado gedijt, belastinginkomsten genereert voor lokale overheden en schoolbouw, en hij is hoopvol dat deze verkopen verantwoord zullen blijven stijgen en de $15 miljard zullen overstijgen.

Verkoop van cannabis piekte in 2021 op ongeveer $2,2 miljard

Colorado was de eerste staat die de verkoop van cannabis voor recreatieve doeleinde lanceerde na goedkeuring van een legaliseringsinitiatief door de kiezers in 2012. Jaarlijkse verkopen piekten in 2021, toen ze ongeveer $2,2 miljard bereikten, maar zijn sindsdien gedaald en grotendeels gestabiliseerd in de afgelopen twee jaar.

Het CDOR legde uit dat de belastinginkomsten afkomstig zijn uit verschillende bronnen, waaronder de staatsbelasting van 2,9 procent op cannabis, een belasting van 15 procent op retail cannabisproducten die in winkels worden verkocht, en een belasting van 15 procent op retail accijnzen die worden toegepast op groothandelverkopen en overdrachten, evenals vergoedingen die worden gegenereerd door licentie- en aanvraagkosten voor cannabisondernemingen.

Hoeveel belastinginkosten heeft de Nederlandse staat wel niet misgelopen?

Een logische vraag na deze berichtgeving is hoeveel belastinginkomsten de Nederlandse staat wel niet is misgelopen omdat ze vertikken cannabis te legaliseren.

Zo vroeg Derrick Bergman, voorzitter van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, zich af in een Tweet:

Colorado heeft nog geen 6 miljoen inwoners, Nederland ruim 17,5 miljoen. Colorado heeft sinds de legalisering van cannabis in 2014 zo’n $2,5 miljard belasting geïnd op cannabis. Hoeveel belasting is ons land sinds 1976 misgelopen omdat onze politici niet willen legaliseren?