Trimbos organiseert webinar ‘Drugsverbod in de openbare ruimte via de APV’ met Jan Brouwer op 24 oktober

Deelnemers aan het lunchwebinar zijn naast hoogleraar Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen) ook Machteld Busz (Stichting Mainline) en beleidsambtenaren van gemeenten.

0

Het Trimbos-instituut organiseert op 24 oktober een lunchwebinar ‘Drugsverbod in de openbare ruimte via de APV’ met onder andere hoogleraar Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen). Ook Machteld Busz (Stichting Mainline) en beleidsambtenaren van gemeenten zullen deelnemen aan het webinar.

Lunchwebinar ‘Drugsverbod in de openbare ruimte via de APV’ georganiseerd door het Trimbos-instituut

Op de Trimbos website schrijven ze over het webinar:

Deze zomer verbood de gemeente Utrecht het gebruik van harddrugs in de openbare ruimte na problemen door overlast. Dit besluit stuitte ook op kritiek. Uit een verkenning door Trouw (2021) bleek dat destijds ruimte twee derde (en inmiddels meer) van de Nederlandse gemeenten een verbod op drugsgebruik in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft opgenomen. De landelijke Opiumwet verbiedt echter niet sec het gebruik van drugs.

Hoe komen gemeenten tot zo’n besluit? Wat heeft dit voor gevolgen voor mensen die drugs gebruiken en voor handhaving? En hoe verhoudt zo’n verbod zich tot de landelijke Opiumwet? We spreken erover met Machteld Busz (Stichting Mainline), hoogleraar Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen) en beleidsambtenaren van gemeenten.

Hopelijk geven ze daarin ook aandacht aan wat Derrick Bergman van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod opmerkte op Twitter:

Een “blowverbod” in de openbare ruimte verhoudt zich slecht tot het tabaksverbod waaraan coffeeshops zich moeten houden en waardoor veruit de meeste consumenten niet in de coffeeshop mogen blowen. Hopelijk komt dit op 24 oktober ter sprake.

Het webinar is verder overigens gratis om bij te wonen en het vindt plaats op 24 oktober van 12:00 – 13:15. Om je aan te melden stuur je een mailtje naar [email protected].