Londen start binnenkort cannabis decriminalisatie experiment in 3 stadsdelen

Het zal alleen gelden voor jongeren onder de 25 in de stadsdelen Lewisham, Bexley en Greenwich. Heel gemakkelijk komen ze er ook weer niet mee weg.

0
medicinale cannabis verenigd koninkrijk vergunning Northern Leaf
- Advertentie -

Jongeren onder de 25 die in drie stadsdelen van Londen met kleine hoeveelheden cannabis worden betrapt, zullen niet worden gearresteerd of vervolgd in het kader van een experiment dat wordt gesteund door burgemeester Sadiq Khan.

Experiment met cannabis decriminalisatie in 3 stadsdelen van Londen binnenkort aangekondigd

Mensen onder de 25 die in het bezit zijn van kleine hoeveelheden wiet (gezegd wordt tot maximaal 14 gram, een halve ons) in de stadsdelen Lewisham, Bexley en Greenwich, krijgen in plaats van een straf deskundige hulp, variërend van advies over de schade die drugs kan teweegbrengen tot bescherming tegen uitbuiting. In plaats van in hechtenis te worden genomen door de politie of een strafblad te krijgen, worden overtreders teruggebracht naar hun ouderlijk huis.

De plannen, die aan de Daily Telegraph zijn gelekt, worden later deze maand officieel bekendgemaakt. Een woordvoerder van het kantoor van de burgemeester bevestigde dat het ‘actief betrokken was bij discussies over dit plan’ en wachtte op definitieve goedkeuring voor financiering.

Londen heel voorzichtig aan het decriminaliseren

Echt spreken over decriminalisatie in Londen van cannabis kan je dus nog niet echt over spreken. Binnenkort zullen pas definitief de plannen bekend gemaakt worden en het gaat om maar drie stadsdelen. Dat het ook alleen om mensen van onder de 25 gaat, is zeker opvallend te noemen. Niet eerder zijn we een dergelijk voorstel ergens in de wereld tegen gekomen dat onderscheid maakt tussen jong en oud op deze manier. Ook is het niet zo dat jongeren er gemakkelijk mee weg komen. Ze krijgen alsnog een reprimande, maar gelukkig worden ze niet meer gearresteerd of krijgen ze een strafblad. Teruggebracht naar hun ouderlijk huis is wel een erg bijzonder onderdeel van de straf ook.

De inmiddels florerende cannabis cultuur in het Verenigd Koninkrijk heeft er dus verder niet heel veel aan. Maar het is een voorzichtige stap.

Overigens gaat het niet alleen voor cannabis gelden, maar ook voor een aantal andere drugs.