Interministeriële werkgroepen Luxemburg presenteren in juli resultaten onderzoek

Luxemburg zou vooral de buurlanden niet tegen de schenen willen schoppen.

Mauro Picavet
Mauro Picavet is de oprichter en eindredacteur van cannabisindustrie.nl, Highlife Cup jurylid, beheerde 7 jaar de Engelse cannabis cultuur website thestonedsociety.com, werkte 3 jaar voor Cannabis News Network, en is de secretaris van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod sinds 2016. Mauro is sinds 2012 actief in de cannabisindustrie.
- Advertisement -
Dutch Passion

De Benelux en andere omringende landen wachtten al een tijdje met spanning af wanneer de regering van Luxemburg nu eindelijk hun belofte in gaat lossen en cannabis legaliseert. Ondanks dat het er al jaren over gaat en de regering die belofte heeft gemaakt, is het nog steeds niet zo ver. Wel maakte het land eind vorige week bekend dat het zeven interministeriële werkgroepen aan het werk heeft gezegd die in juli hun resultaten zullen presenteren.

In Luxemburg is het vooral het CSV (de Luxemburgse tegenhanger van het CDA) die fel tegen de plannen is. Het is de grootste partij volgens de laatste verkiezingen in 2018, maar moest de oppositie in. Op dit moment bestaat de coalitie namelijk uit de Democratische Partij (DP), de Luxemburgse Socialistische Arbeiderspartij (LSAP) en de Groenen. Zeg maar PvdA, SP en Groenlinks. En die zijn voor.

Luxemburg installeert zeven interministeriële werkgroepen

De geïnstalleerde zeven interministeriële werkgroepen houden zich momenteel bezig met onopgeloste kwesties waaronder:

  • VN-verdragen
  • Schengen-akkoord
  • Productie van cannabis in Luxemburg
  • Verkoop
  • Preventie
  • Educatie
  • Strafrechtelijke kwesties

Luxemburg zou ook vooral de buurlanden niet tegen de schenen willen schoppen, verder willen gaan dan decriminaliseren en ervoor zorgen dat de aanpak van de legalisatie van cannabis een succes gaat worden. Daarom gaat het allemaal zeer voorzichtig. De minister van Justitie had het zelfs over een ‘experiment’. Waar hebben we dat vaker gehoord? Juist, in Nederland en Zwitserland.

Van uitstel komt afstel?

Die uitkomst zou gerust teleurstellend genoemd mogen worden, want we zien in Nederland en Zwitserland hoe langzaam het gaat om een experiment van de grond te krijgen. Inmiddels geven beiden landen aan dat het te traag gaat met de experimenten en ze beiden met andere wetgeving de experimenten overbodig gaan maken. Maar inmiddels zijn we wel jaren verder.

Cannabis Industrie Awards 2021

Meer artikelen

Blijf cannabisindustrie.nl volgen

237VolgersVind ik leuk
702VolgersVolgen
529VolgersVolgen

Laatste cannabisindustrie nieuws

Cannabisindustrie.nl redactie

200 ARTIKELEN0 REACTIES
34 ARTIKELEN0 REACTIES
17 ARTIKELEN0 REACTIES
10 ARTIKELEN0 REACTIES