Luxemburgse politieagenten mogen cannabis consumeren buiten werken

Tijdens het wervingsproces moeten Luxemburgse agenten een drugstest doen, maar daarna mogen ze in hun vrije tijd cannabis consumeren.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Een Luxemburgse politieagent is vorige maand onder verdenking van drugshandel gekomen nadat cannabis werd aangetroffen in zijn huis. Dit incident heeft geleid tot vragen over het cannabisgebruik van politieagenten en de gevolgen van recente wetswijzigingen. Hoewel de nieuwe wetgeving het bezit en gebruik van cannabis onder bepaalde voorwaarden toestaat, lijken politieagenten nog steeds strafrechtelijke vervolging te riskeren. Echter mogen ze wel cannabis consumeren wanneer ze niet aan het werk zijn.

Verdachte politieagenten: drugs in beslag genomen bij woningen

In augustus heeft de Luxemburgse politie waakhond, de IGP, respectievelijk 14 en 26 gram cannabis in beslag genomen bij de woningen van twee politieagenten.

Een van hen werd verdacht van betrokkenheid bij drugshandel, terwijl voor de andere persoon werd aangenomen dat de drug voor persoonlijk gebruik was.

Ondanks de nieuwe wet die het bezit en gebruik van cannabis onder bepaalde voorwaarden toestaat, lijken deze agenten zichzelf bloot te hebben gesteld aan strafrechtelijke vervolging.

Cannabisgebruik bij politieagenten: Wet versus realiteit

Sinds 21 juli is het in Luxemburg toegestaan om vier cannabisplanten te kweken en de opbrengst in eigen huis te consumeren, op voorwaarde dat de planten uit zaad worden gekweekt. Vanwege de korte tijdsduur is het echter onmogelijk dat de in beslag genomen drugs bij de politieagenten afkomstig waren van een nieuw gekweekte plant. De nieuwe wet is natuurlijk ook van toepassing op politieagenten.

In principe is het niet verboden voor politieagenten om cannabis te gebruiken in hun vrije tijd. Tijdens het wervingsproces moeten sollicitanten echter een drugstest ondergaan. Een positieve uitslag voor cannabis of een andere stof wordt beschouwd als een duidelijke uitsluitingsgrond. Na deze fase lijkt er niets politieagenten te weerhouden van het gebruik van cannabis in hun vrije tijd.

Schorsingen en lopende onderzoeken: Impact op het politiekorps

De twee politieagenten bij wie wiet in hun woningen werden aangetroffen, zijn beide geschorst en worden momenteel onderzocht. De agent die in het bezit was van de grotere hoeveelheid wordt verdacht van de import en distributie van cannabis.