Op de Facebook pagina van het Ministry of Agriculture and Food Security-Malawi werd recentelijk gemeld dat de legale kweek van cannabis mogelijk zal starten in het 2020/2021 seizoen. Hoofd van het Cannabis Secretariaat Dr. Ketulo Salipira zei daarbij dat eerst de regering overgaat tot het afronden van de regelgeving, die de cannabis industrie binnen twee maanden zal begeleiden.
Malawi volgt in de voetstappen van Lesotho, Zuid Afrika en Zimbabwe
Daarmee volgt Malawi in de voetstappen van drie andere Afrikaanse landen: Lesotho, Zuid Afrika en Zimbabwe. Een van de redenen om te legaliseren is economisch. Volgens de Wereldbank is Malawi een van de armste landen ter wereld, ondanks belangrijke economische en structurele hervormingen om de economische groei te ondersteunen. Het nationale armoedepercentage bedroeg in 2016 meer dan 50%.
“Ik ben er sterk van overtuigd dat cannabis op de lange termijn tabak zal vervangen om onze belangrijkste cashcrop te worden”
“Ik ben er sterk van overtuigd dat cannabis op de lange termijn tabak zal vervangen om onze belangrijkste cashcrop te worden – dat zal enorm bijdragen aan het BBP”, zei voormalig parlementslid Boniface Kadzamira tegen The Guardian, die de wet in 2015 indiende, en uitlegde dat de industrie werkgelegenheid zal scheppen in de landbouw en industriële sectoren.
“We willen niet recreëren wat er in de tabaksindustrie is gebeurd. Malawiërs zouden niet als huurders, maar als gelijkwaardige partners in deze nieuwe sector moeten deelnemen, ” voegde Kadzamira daaraan toe, die wil dat cannabisproducten in het land worden verwerkt.
Geen garantie voor succes
Maar dat is niet wat we uit andere landen horen. Verschillende Afrikaanse landen lijken vooral te willen legaliseren onder druk van grote Westerse bedrijven. Of er blijkt niet zo veel van te kloppen zoals de de Cannabis News Network reportage door wijlen Jules Stobbs laat zien.