Maleisië gaat import en gebruik van medicinale cannabis toestaan

Nog niet zo lang werd er nog de doodstraf geëist voor een medicinale cannabis zaak in Maleisië, wat het des te opmerkelijker maakt.

0
Maleisië vlag medicinale cannabis
- Advertentie -

Een van de meest anti-cannabis landen gaat ineens overstag nadat de minister van Volksgezondheid liet weten dat er niets in de wetgeving staat over dat medicinale cannabis is verboden.

Van de doodstraf naar het toestaan van medicinale cannabis in Maleisië

Producten die cannabis bevatten die voor medicinale doeleinden wordt gebruikt, kunnen in Maleisië worden geïmporteerd en gebruikt als het product in overeenstemming is met de wettelijke vereisten, zei minister van Volksgezondheid Khary Jamaluddin eerder deze week.

Hij voegde eraan toe dat de bestaande wetten die cannabis in Maleisië reguleren de Dangerous Drugs Act 1952, de Poisons Act 1952 en de Sale of Drugs Act 1952 zijn, die het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden niet verbieden.

“(…)Als het via de wetenschap kan worden bewezen, kan het worden geregistreerd(…)”

Khairy zei dit in een schriftelijk antwoord aan Syed Saddiq Abdul Rahman (Independent-Muar) die het ministerie had gevraagd om het standpunt van Maleisië over hennep of het gebruik van medicinale cannabis als alternatief medicijn.

Later zei de voormalige minister van Jeugd en Sport op Twitter dat hij erg onder de indruk was van het antwoord van de minister van Volksgezondheid op zijn vraag, en prees hij het gegevens- en wetenschappelijke besluitvormingsproces van het ministerie.

“Dit betekent dat medicinale cannabis is toegestaan ​​als aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Als het via de wetenschap kan worden bewezen, kan het worden geregistreerd. En de overheid zal dit faciliteren.”

Maar wel onder strikte voorwaarden

De minister beweerde in zijn verklaring echter dat cannabisbevattende producten moeten worden geregistreerd bij de Drug Control Authority (DCA) zoals voorgeschreven door de Control of Drugs and Cosmetics Regulation 1984 onder de Sale of Drugs Act.

Het kan ook alleen worden geïmporteerd door degenen die een vergunning en invoervergunning hebben

Het kan ook alleen worden geïmporteerd door degenen die een vergunning en invoervergunning hebben onder de Control of Drugs and Cosmetics Regulation, de Poisons Act en de Dangerous Drugs Act.

De groothandel in het product moet ook worden uitgevoerd door bedrijven die een vergunning hebben op grond van dezelfde regelgeving en handelingen, terwijl de verkoop of levering van de producten alleen mag worden uitgevoerd door een geregistreerde arts op grond van de Medical Act 1971.

Geregistreerde apothekers met een vergunning Type A kunnen ook cannabisproducten verkopen of leveren aan bepaalde personen op basis van voorschriften die zijn afgegeven door geregistreerde artsen.

“Als er dus partijen zijn die voldoende wetenschappelijk bewijs hebben om cannabis of hennep voor enig medicinaal doel te gebruiken door rekening te houden met de aspecten kwaliteit, veiligheid en effectiviteit, dan kan de aanvraag tot registratie van cannabisproducten voor medicinale doeleinden worden ingediend bij de DCA en moet het worden geëvalueerd en geregistreerd onder de Control of Drugs and Cosmetics Regulation 1984 om in Maleisië op de markt te worden gebracht”, zei de minister eerder deze week in zijn antwoord.

Voorheen werd er nog de doodstraf geëist

Dat terwijl voorheen nog de doodstraf kon worden geëist voor een cannabis vergrijp. Wel kwam daartegen steeds meer verzet. Zelfs de minister president stelde vraagtekens bij het uitvoeren van de doodstraf voor een man die medicinale cannabisolie verstrekte aan patiënten. Uiteindelijk is de man in kwestie eerder dit jaar veroordeeld voor vijf jaar gevangenisstraf, maar mag hij dus wel blijven leven.