Mastercard beëindigt direct alle cannabis transacties met debetkaarten in VS

De nieuwe maatregel van Mastercard om direct cannabis transacties te staken met debetkaarten heeft de cannabisindustrie op zijn kop gezet en brengt meer gelicenseerde bedrijven in financieel gevaar.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld
- Advertentie -

Mastercard Inc. heeft betalingsverwerkers en banken opgedragen om te stoppen met het toestaan van transacties met cannabis op debetkaarten, waarmee de cannabisindustrie wordt getroffen en transparantie in de banksector zou worden bevorderd. Dat maakte Bloomberg vorige week bekend. De beslissing is het gevolg van het gebruik van PIN-debetkaarten op het netwerk van Mastercard voor aankopen van cannabis. Aangezien cannabis nog steeds federaal illegaal is in de Verenigde Staten waar Mastercard is gevestigd (in New York, waar cannabis op staatsniveau legaal is), zijn nationale betaalnetwerken terughoudend om cannabis transacties toe te staan.

Gevolgen voor de cannabisindustrie en haar klanten

Het strengere beleid van Mastercard betekent dat cannabis consumenten minder handige manieren zullen hebben om cannabis te kopen zonder contant geld.

Hoewel banken en creditcardmaatschappijen hiermee hun strijd tegen witwassen en fraude willen versterken, heeft dit een negatieve impact op de cannabisindustrie.

Cannabiswinkels in de VS, die vaak worstelen om legale betaaloplossingen te vinden, worden geconfronteerd met de uitdaging om alternatieve oplossingen te bieden aan klanten die debetkaarten hebben gebruikt voor hun aankopen.

Zoeken naar alternatieve betalingsoplossingen in de nasleep van het verbod

De huidige situatie dwingt de cannabisindustrie om op zoek te gaan naar alternatieve betalingsoplossingen.

Terwijl sommige bedrijven zijn overgestapt op PIN-debetkaarten na eerdere problemen met cashless-ATM’s, zorgt dit nieuwe verbod ervoor dat ze nog minder opties hebben. Het verlies van PIN-debetoplossingen kan betekenen dat consumenten weer afhankelijk worden van ACH of contante betalingen.

Dit brengt uitdagingen met zich mee, aangezien ACH-oplossingen minder handig zijn voor klanten en contant geld risico’s met zich meebrengt voor dispensaries vanwege de mogelijkheid van diefstal.

Als reactie op de beperkingen zijn bedrijven in de sector op zoek naar innovatieve manieren om aan de betaalbehoeften van hun klanten te voldoen.

Of deze maatregel ook gevolgen gaat hebben voor Nederland is op het moment van schrijven onduidelijk.