Albanië heeft medicinale cannabis- en industriële hennepteelt gelegaliseerd

Albanië heeft officieel de teelt en verwerking van cannabis voor medische en industriële doeleinden gelegaliseerd.

0
Albanië
- Advertentie -

Afgelopen vrijdag 21 juli heeft Albanië officieel de ‘teelt en verwerking van de cannabisplant en de productie van bijproducten voor medische en industriële doeleinden’ gelegaliseerd. Echter, de stemming heeft reeds heftige kritiek gekregen, zowel vanuit de heersende Socialistische Partij als van oppositiegeluiden, die beweren dat het wetsvoorstel ‘criminele groepen machtigt’ en van Albanië ‘een republiek van cannabis’ zal maken.

Mogelijke impact op naburige landen en de Europese cannabisindustrie

Terwijl het debat voortduurt over of deze ontwikkeling zal helpen of belemmeren bij de proliferatie van de criminele organisaties in het land, die nog steeds een belangrijke rol spelen in drugshandel in heel Europa, hebben anderen gesuggereerd dat het significante implicaties kan hebben voor de bredere Europese industrie.

Zo vertelde CEO Michael Sassano van SOMAÍ Pharmaceuticals aan Business of Cannabis dat het wetsvoorstel ‘druk zal uitoefenen’ op kwekerijen in naburige landen.

Nieuwe regelgeving stelt ervaren kwekers in staat om licenties aan te vragen

Op 16 juni heeft de Raad van Ministers van Albanië gestemd om een ontwerpwetsvoorstel goed te keuren om de productie van medicinale cannabis en industriële hennep te legaliseren.

Na een drie uur durend debat dat tot in de vroege uurtjes van zaterdagochtend voortduurde, stemde het Albanese Parlement met 69 stemmen voor en 23 tegen om het wetsvoorstel goed te keuren.

De nieuwe wet beoogt de teelt, verwerking, circulatie en export van cannabis, bijproducten en eindproducten te reguleren voor zowel medische als industriële doeleinden.

Een andere belangrijke drijvende kracht achter het wetsvoorstel, naast het reguleren van de bestaande illegale cannabismarkt van het land, is om ‘de economie te laten groeien’ en inkomsten te genereren via belastingheffing.

Onder de nieuwe wet kan nu elke persoon met drie jaar ervaring in de productie, teelt en circulatie van cannabis voor medische doeleinden in een van de landen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) een licentie aanvragen.