Meerderheid Europeanen willen cannabis legalisering volgens onderzoek

De resultaten laten zien dat de meerderheid van de Europeanen (55%) nu voorstander is van legale, gereguleerde cannabisverkoop aan volwassenen.

0
novel food industriële hennep Europees Parlement Commissie CBD europeanen
- Advertentie -

Meer dan de helft van de Europeanen steunt de legalisering van het gebruik van cannabis door volwassenen en ongeveer 30% van hen is geïnteresseerd in de aankoop ervan, volgens een nieuw onderzoek wat afgelopen week is gepubliceerd.

55% van de Europeanen voorstander van gereguleerde cannabisverkoop aan volwassenen

Het rapport onderzoekt de mate van legalisering tot nu toe in heel Europa, lessen uit hoe legale markten zich ontvouwden in Noord-Amerika en waar hervormingen zouden kunnen plaatsvinden.

Recreational Europe, zoals het rapport heet, onderzoekt de theorie of het traject van Europa vergelijkbaar is met de VS in 2012, toen Washington en Colorado legaliseerden – en de eerste tekenen van het ‘domino-effect’.

De resultaten laten zien dat de meerderheid van de Europeanen (55%) nu voorstander is van legale, gereguleerde cannabisverkoop aan volwassenen, maar dat het continent voorzichtig is met de bijbehorende risico’s en bedachtzaam is om een ​​al te consumentistische benadering van nieuwe legale markten te vermijden.

Uit de peiling blijkt dat er in heel Europa een meerderheid is voor legale, door de overheid gereguleerde verkoop van cannabisproducten aan 18-plussers (in 8 markten).

  • De steun voor gereguleerde winkels (48%) is aanzienlijk hoger dan voor thuisteelt (35%) of social clubs (32%)*
  • Cannabis Plus’: Noord-Amerikaanse merken die het beste resoneren, hebben gespeeld op het kruispunt van cannabis en bredere culturele elementen, van muziek en mode tot keuken en rijk regionaal erfgoed. Zal dit zich vertalen in Europa?

*Meerdere kanttekeningen bij rapport: weinig steun voor thuisteelt, maar rapport is gefinancierd door bedrijf dat tegen thuisteelt is

Wel zijn er een aantal kanttekening te maken bij het rapport. Zo vroeg de stichting VOC al terecht op Twitter hoe de vraagstelling over thuisteelt eigenlijk was.

Want als je gaat kijken naar wie het rapport financierde, is het toch vooral ‘Big Marijuana’. Het ongeveer 100 pagina’s tellende rapport is namelijk gepubliceerd door een samenwerking tussen Hanway Associates, Curaleaf International, The Inc Group, Cansativa Group, TBWA, KCSA Strategic Communications, Small World Marketing en Pagefield. Het hele rapport is hier te downloaden, mits je je registreert.

In 2019 werd al bekend dat Curaleaf tegen de thuisteelt van cannabis aan het lobbyen was. Ook de eigenaren van Cansativa Group uitten zich negatief ten opzichte van thuisteelt op LinkedIn recentelijk.

Zelf hebben we vooral het Nederlandse gedeelte nagelezen, evenals het begin. Daar zitten wel enkele foutjes in, zoals dat ze zeggen dat er in het experiment gesloten coffeeshopketen maar maximaal vijf verschillende soortjes mogen kweken. Ook de minimale productie van 6500kg is al lang ontkracht. Ook is het niet toestaan van toeristen in coffeeshops iets minder stellig dan zoals ze zelf stellen.