Kiezers in Slovenië hebben dit weekend twee cannabisgerelateerde, niet-bindende referenda goedgekeurd. Een over de mogelijkheid of medicinale cannabis patiënten zelf zouden mogen kweken thuis en de andere over de vraag of alle volwassenen legaal cannabis mogen kweken en bezitten.
Historische goedkeuring voor medicinale cannabis thuisteelt in Slovenië
In Slovenië is de verkoop en het gebruik van medicinale cannabis op dit moment al legaal, maar de teelt ervan is tot nu toe verboden. Tijdens de verkiezingen op zondag kregen de kiezers de kans om hun stem uit te brengen over twee belangrijke vragen die een potentieel grote impact kunnen hebben op het cannabisbeleid van het land.
De eerste vraag op het stembiljet luidde: “Moet de Republiek Slovenië de teelt en verwerking van cannabis voor medische doeleinden op haar grondgebied toestaan?”.
Deze maatregel werd met overweldigende meerderheid goedgekeurd, met 67 procent van de stemmen voor en 33 procent tegen.
Thuisteelt voor recreatieve doeleinden kreeg minder steun, maar wel ook een meerderheid.
De tweede vraag, die betrekking had op de teelt en het bezit van cannabis voor beperkt persoonlijk gebruik door alle volwassenen, kreeg een minder duidelijke meerderheid.
Deze maatregel werd met een nipte marge van 52 procent goedgekeurd, terwijl 48 procent van de kiezers tegen stemde.
Hoewel de steun voor recreatief gebruik minder eenduidig is, geeft het toch aan dat er een significante groep mensen in Slovenië is die openstaat voor een liberaler cannabisbeleid.
Niet-bindende uitslagen en toekomstige wetgeving
Het is belangrijk op te merken dat de uitkomsten van deze stembiljetten adviserend zijn en niet-bindend voor de wetgevers. Ondanks dat de Nationale Assemblee van Slovenië in april stemde om deze vragen op het stembiljet te plaatsen, zullen de resultaten de wetgevers niet verplichten om de wet te wijzigen net zoals in Nederland het geval is. Toch kan de publieke steun die in deze verkiezingen tot uiting kwam, een belangrijke rol spelen in de toekomstige wetgeving en bijdragen aan de groeiende roep om hervorming in het land.
De Nationale Instituut voor Volksgezondheid van Slovenië had een standpunt tegen de cannabisvoorstellen ingenomen, wat aantoont dat er nog steeds tegenstand is tegen deze veranderingen binnen bepaalde delen van de overheid. Desalniettemin kan de uitkomst van deze verkiezingen de weg vrijmaken voor een meer progressieve benadering van cannabisbeleid in Slovenië.